Minister lanceert HBD-website met gratis sms-alert voor winkeliers

20/04/2009 16:29

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Gratis SMS-alert en 'smoelenboek' personen met collectief winkelverbod

Minister Ter Horst lanceert HBD-site voor winkeliersverenigingen

Met een gratis SMS-alert voor winkeliers en een overzicht van de personen die een collectief winkelverbod hebben voor een winkelgebied moet de nieuwe HBD-site voor winkeliersverenigingen direct bijdragen aan de lokale veiligheid. Doel van de site is het verbeteren van de contacten tussen de winkeliers onderling en tussen de winkeliers en de gemeente en politie. Daarom heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de ontwikkeling ondersteund. Omdat het bij de vermelding van de winkelverboden gaat om privacygevoelige informatie zijn de site en de bijbehorende procedure goedgekeurd door het College Bescherming Persoonsgegevens.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Geert Vermeer, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), lanceren deze nieuwe site in Ede. De Stichting Binnenstadsmanagement Ede is een voorloper in de toepassing van het collectief winkelverbod.

U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de lancering van de lokale site op donderdag 23 april aanstaande.

Locatie: Geels Ede, Grote straat 111, 6711 AK EDE

Het programma ziet er als volgt uit:

12.15 uur Ontvangst van genodigden

Welkom door mevrouw A. Jonker, Voorzitter Stichting Binnenstadmanagement Ede

Ede een veilige stad Burgemeester C. van der Knaap

Introductie van de lokale site als een van de HBD-activiteiten gericht op veiligheid en samenwerking door de heer G.J.L.M. Vermeer, voorzitter Hoofdbedrijfschap Detailhandel(HBD)

Betrokkenheid BZK door mevrouw dr. G. ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Start Lokale site door mevrouw dr. G. ter Horst en de heer G.J.L.M. Vermeer

13.10 uur Einde programma (gelegenheid voor de pers om nadere vragen te stellen aan

ondernemers, politie, gemeente, Binnenstadsmanagement Ede)

Toelichting Lokale Site winkeliersverenigingen

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft voor winkeliersverenigingen de Verenigingswebsite Winkelgebieden ontwikkeld . Het gaat om een - gratis - website die ondernemers helpt hun winkeliersvereniging te professionaliseren. Doel van de website is het verbeteren van de communicatie tussen de ondernemers onderling en van de communicatie tussen ondernemers en gemeente en politie.

De website biedt ruimte aan nieuws van de winkeliersvereniging, de gemeente en de lokale politie. Daarnaast filtert de site regionaal nieuws uit landelijke dag- en nieuwsbladen en nieuwswebsites, inclusief berichten uit regionale nieuwsmedia.

SMS-alert en collectief winkelverbod

Veiligheid is een belangrijk thema. De site biedt de mogelijkheid collega-ondernemers direct en tegelijkertijd te waarschuwen door een SMS-alert te versturen naar de mobiele telefoons.

Belangrijkste toepassing is het collectief winkelverbod. Hiermee kunnen de aangesloten winkeliers ongewenste klanten de toegang tot één of meer winkels binnen hun winkelgebied ontzeggen. Een registratiesysteem op de site geeft een overzicht van alle verboden. Winkeliers die willen meedoen aan het collectief winkelverbod moeten daarvoor een protocol ondertekenen. De site en het bijbehorende protocol zijn door het College Bescherming Persoonsgegevens goedgekeurd.

De site heeft ook een 'openbaar' deel. Consumenten en andere geïnteresseerden kunnen dit algemene deel van de site ook bezoeken. Speciaal voor consumenten is de 'winkelzoeker' ontworpen, waarmee zij kunnen zoeken in het winkelaanbod van de vereniging. Elk lid kan hiervoor een eigen pagina aanmaken over de eigen winkel, compleet met aanbiedingen en promotiefoto's.