Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

20-04-2009

Tien jonge chemici ontmoeten Nobelprijswinnaars in Lindau

Vier studenten, vier promovendi en twee postdocs ontmoeten in juni negentien Nobelprijswinnaars tijdens de Lindau Ontmoetingdagen met Nobelprijswinnaars. Van de tien geselecteerde chemici is de helft vrouw. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de wetenschappers voorgedragen. De Raad voor de Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars heeft alle voorgedragen kandidaten geselecteerd.
De gelukkigen zijn:
Maartje Bastings (supramoleculaire chemie), Technische Universiteit Eindhoven
Jeffrey Bos (organische chemie), Universiteit Groningen Wim Noorduin (vaste stof chemie), Radboud Universiteit Nijmegen Evgeny Pidko (fysische chemie), Technische Universiteit Eindhoven Matti van Schooneveld (moleculaire imaging), Universiteit Utrecht Tessa Sinnige (structurele biologie), Universiteit Utrecht Linde Smeenk (biomoleculaire synthese), Universiteit van Amsterdam Francisca Vermeulen (moleculaire en celbiologie), Vrije Universiteit Ilja Voets (fysische chemie), Fribourg University, Zwitserland Amos Rosenthal (chemie), Vrije Universiteit

Zij en ruim vijfhonderd andere jonge talentvolle chemici uit meer dan vijftig landen ontmoeten tussen 28 juni en 3 juli zo'n negentien winnaars van de Nobelprijs voor de Chemie, waaronder de Nederlander Paul Crutzen. Op het programma staan lezingen van de Nobelprijswinnaars, plenaire discussies, workshops, een afsluitende paneldiscussie rondom "Global Warming and Sustainability" en diverse sociale activiteiten.

Doel van de Ontmoetingsdagen is het overdragen van kennis tussen generaties wetenschappers, het versterken van internationale netwerken en het inspireren van zowel jonge wetenschappers als Nobelprijswinnaars. Afwisselend staan de vakgebieden chemie, natuurkunde en fysiologie/medicijnen centraal. Elke vijf jaar is er een interdisciplinaire ronde. In 2004 is er gestart met een tweejaarlijkse ontmoeting in de economische wetenschappen. De Raad voor de Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars organiseert de gelijknamige dagen sinds 1951. De KNAW participeert nu voor het tweede jaar.

Voor de redactie
Meer informatie over de KNAW en het Lindauprogramma is te vinden op de website van het Lindauprogramma.
Gedetailleerde informatie over de komende ontmoetingsdagen is te vinden op de website van de Lindau Ontmoetingsdagen.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Communicatie tel. 020-5510733, fax 020-6204941. communicatie@bureau.knaw.nl