Ministerie van Defensie

Krans voor eerste gesneuvelde op vredesmissie

20 april 2009, 16.22 uur

De militairen brengen een eregroet. Een Nederlandse delegatie heeft vandaag in Albanië een krans gelegd bij het monument voor luitenant-kolonel Lodewijk Thomson. Hij was in 1914 de eerste Nederlandse militair die sneuvelde tijdens een vredesmissie.

De Nederlandse ambassadeur in Albanië Henk van den Dool en kolonel der mariniers Marco Hekkens, Plaatsvervangend Commandant NLMARFOR, legden samen de krans bij het monument in de stad Durres. De commandant van Hr. Ms. Rotterdam bracht een eregroet samen met een peloton van zijn bemanning, stafleden, mariniers en enkele genisten van de landmacht.

Oefening Albanian Lion 2009

Het amfibische transportschip Hr. Ms. Rotterdam voer de afgelopen week in de wateren van Albanië voor de oefening Albanian Lion 2009; de eerste gezamenlijke en gecombineerde militaire training van de Nederlandse krijgsmacht met de kersverse NAVO-partner. De herdenking in Durres vormde de afsluiting van deze periode.

Ook een grote Albanese delegatie was aanwezig bij de herdenking.

Van Albanese zijde werd de herdenking bijgewoond door de top van de diverse krijgsmachtonderdelen, waaronder de commandant van de Thomson-academie. Dit opleidingsinstituut voor onderofficieren is met hulp van de Koninklijke Landmacht opgezet.