FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)



PERSMEDEDELING

Op dinsdag 7 april ondertekende Sabine Laruelle, minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid, in Peking met haar Chinese ambtsgenoot een protocol waardoor varkensvlees naar China kan worden uitgevoerd.

Het protocol, dat kon worden afgesloten dankzij de actieve medewerking van de Belgische ambassade in Peking, bepaalt het kader inzake gezondheid en administratie bij uitvoer.

Dit protocol is het resultaat van de inspanningen die het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gedurende vijf jaar leverde. Het is het gevolg van een positieve audit die het Chinese AQSIQ-agentschap (Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine) in 2008 uitvoerde over de productie- en werkwijze van het FAVV. In het bijzonder op het vlak van controles.

Dankzij dit protocol zullen de bevoegde Chinese autoriteiten inspecties komen doen bij de Belgische operatoren die varkensvlees naar China willen uitvoeren.

In 2008 werden in 47 Belgische slachthuizen meer dan 10 miljoen varkens geslacht. België is voor varkensvlees 200% zelfvoorzienend en dus geschikt voor uitvoer. De Chinese markt, die dankzij dit protocol zal worden opengesteld, biedt onze operatoren dus grote kansen.

Er werden met de Chinese autoriteiten ook drie andere essentiële uitvoerdossiers aangekaart. Een van de dossiers betreft de snelle afsluiting van een protocol over de uitvoer van peren naar China. De twee andere dossiers gaan over de uitvoer van levende varkens (in het bijzonder Piétrainvarkens) en van sperma van het Belgische wit-blauwe runderras. China toonde zich bereid tot samenwerking met België.





Sabine LARUELLE Brussel, 7 april 2009. Minister van KMO's, Zelfstandigen,
Landbouw en Wetenschapsbeleid

FAVV
Federaal Agentschap voor de
Veiligheid van de Voedselketen

Perscontacten
John Hendrickx
0494 57 79 65
Lieve Busschots
0477 59 83 93