Wageningen Universiteit en Researchcentrum van het klimaat Zorgen om de staat van het klimaat

20 apr 2009

Staatssecretaris Tineke Huizinga heeft het eerste exemplaar van de âStaat van het Klimaat 2008â in ontvangst genomen. Deze brochure van het Platform Communication on Climate Change (PCCC), waar Alterra en Wageningen Universiteit deel van uitmaken, biedt een overzicht van relevante ontwikkelingen op het gebied van klimaat, klimaatverandering, klimaatonderzoek en klimaatbeleid in het afgelopen jaar.

Alle sprekers benadrukten tijdens de perspresentatie hun zorgen om de snelle ontwikkelingen in de klimaatverandering. Zo gaat de CO2-toename op dit moment bijvoorbeeld 33% sneller dan in de periode 1980-2000. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen uit de paleogeografie dat snelle CO2-stijgingen tot klimaatverrassingen kunnen leiden. Maar we moeten wel tijd en geduld hebben, want klimaatverandering is geen bankencrisis. Je kunt het klimaat niet in een weekend redden.

Het jaar 2008 stond vooral in het teken van de Deltacommissie, zo stelt de Staat van het Klimaat in de inleiding. In de publiciteit is daar veel over te doen geweest, met name omdat de Deltacommissie uitging van een grote zeespiegelstijging. Maar dankzij dit âworst caseâ scenario om de veiligheidsrisicoâs van Nederland in kaart te brengen, is een relatief grote stap gezet op weg naar een betere aanpassing aan de toekomstige klimaatverandering.

Het klimaatbeleid is erop gericht de wereldgemiddelde temperatuur met niet meer dan 2 graden te laten stijgen. Door de snel stijgende emissies van CO2 ontstaat steeds meer discussie over de vraag of deze doelstelling nog wel haalbaar is. Recente studies geven bovendien aanwijzingen dat het klimaatsysteem mogelijk gevoeliger is dan tot nu toe werd gedacht. Ook de economische crisis speelt een rol bij de vraag naar de haalbaarheid van de doelstellingen. Enerzijds zullen de emissies minder hard stijgen, anderzijds neemt de onzekerheid over de bereidheid tot nieuwe investeringen en een scherper klimaatbeleid hierdoor toe.

Qua mitigatiebeleid stond in 2008 het Europese klimaat- en energiepakket centraal. Voor het jaar 2020 streeft Europa een reductie van de CO2-uitstoot na van 20%, alsmede in de energievoorziening een aandeel van 20% energie uit hernieuwbare bronnen (dus geen fossiele brandstoffen). Om tot een Europees akkoord te komen, moesten wel concessies aan verschillende landen worden gedaan. Zo wordt het veilen van emissies in het emissiehandelssysteem vertraagd ingevoerd en kunnen lidstaten een fors deel van hun verplichte emissiereducties âkopenâ in het buitenland.
Ook de ruimtelijke en sociaal-demografische aanpassing aan klimaatverandering (adaptatie) staat hoog op de politieke agenda. Er is op Europees niveau in 2008 gewerkt aan een âwitboek klimaatadaptatieâ, dat begin deze maand is gepubliceerd. Dit document vormt de start van concrete plannen op dit gebied. Ook het rapport van de Deltacommissie gaat over adaptatie, en er is een Nationale Adaptatieagenda in de maak waarin regionale strategieën en initiatieven worden opgenomen. De wetenschappelijke onderbouwing van de diverse plannen speelt een belangrijke rol in deze processen.

Klik hier voor âDe Staat van het Klimaat 2008, onderzoek en beleid nader verklaardâ door Rob van Dorland, Wieke Dubelaar en Bert Jansen (red.). Uitgave PCCC, De Bilt / Wageningen.

Gedrukte exemplaren zijn verkrijgbaar via erica.hiddes@wur.nl.

Â

Meer over dit onderwerp
De staat van het klimaat 2008
Actueel onderzoek en beleid nader verklaard
Contact
Meer informatie
G.J. (Bert) Jansen

Aanvragen dedrukte exemplaren
ing. D.M.E. (Erica) Hiddes