Woonbond


20-04-2009

Woningcorporaties Rijnstreek wijzen beoogd voorzitter Aedes af

Habeko wonen, wonenCentraal, Woningstichting Nieuwkoop en Woondiensten Aarwoude willen zich niet laten vertegenwoordigen door een voorzitter die zich 200.000,- laat betalen voor een driedaagse werkweek. Daarom stemmen zij volgende week tegen de installatie van een nieuw Aedesbestuur met deze voorzitter. Zij roepen hun collegas op dit ook te doen. Het nieuwe bestuur van Aedes moet goed beginnen om de relatie met de samenleving te kunnen herstellen.

Onze omgeving begrijpt het niet. En, wij kunnen het niet uitleggen. Stellen de vier directeur-bestuurders in een persbericht. De relatie tussen politiek, samenleving en woningcorporaties heeft de laatste jaren veel schade opgelopen door nare incidenten en exorbitante salarissen. Het nieuwe bestuur en de nieuwe voorzitter hebben de opdracht die relatie te herstellen. Een nieuwe voorzitter die zich in dat licht 200.000,- laat betalen voor een driedaagse werkweek, diskwalificeert zichzelf voor die opdracht. Een nieuwe voorzitter die juist hierdoor al voor zijn aantreden sterk ter discussie staat in de samenleving, is bovendien ongeschikt voor die opdracht. Deze arbeidsvoorwaarden passen niet bij de rol van voorzitter van Aedes.

Schone lei
De corporaties hebben geen problemen met de overige kandidaten voor het algemeen bestuur. Een nieuw algemeen bestuur zou echter met de genoemde arbeidsvoorwaarden van de beoogde voorzitter Calon en de buitensporige vertrekregeling van voorzitter Van Leeuwen met grote achterstand beginnen aan haar opdracht. Bogerd, Donninger, Rietmeijer en Van der Laan vinden de vertrekregeling van 1 miljoen euro voor scheidend voorzitter Van Leeuwen buitengewoon hoog en niet in overeenstemming met de boodschap dat de heer van Leeuwen zelf heeft besloten om te stoppen met zijn functie. De vier directeur-bestuurders vinden dat de huidige Ledenraad en de Raad van Commissarissen de ontstane problemen moeten oplossen zodat een nieuw bestuur met een schone lei kan beginnen.