Gemeente Apeldoorn

Persbericht

Deelnemers Vmbo-mbo-brug ontvangen certificaat bij Architectenbureau Courage

De afgelopen maanden heeft een groepje vmbo-meisjes van het Edison College deelgenomen aan de Vmbo-mbo-brug. In dit traject kregen deze meisjes uit de derde klas van de vmbo theoretische leerweg de kans zich actief te oriënteren op techniek en ict. Zij hebben verschillende opleidingen van ROC Aventus en beroepen bij bedrijven in de regio leren kennen. Daarbij hebben zij ook kennisgemaakt met mbo-studentes en vakvrouwen in techniek en ict. Op 20 april aanstaande worden de meisjes voor hun inzet in het traject beloond met een certificaat uit handen van wethouder Jolanda Reitsma.

Architectenbureau Courage stelt op maandagavond 20 april haar deuren graag open voor deze uitreiking. Het architectenbureau is een van de bedrijven die de meisjes hebben bezocht. Christa Courage: `Het is erg leuk om deze meisjes te laten zien wat er met een opleiding bouw allemaal mogelijk is. Tijdens het bezoek laten we ze een indeling maken van onze woning. Alleen de buitenwanden zijn op tekening gegeven. Aan de hand van een aantal vragen leren ze de techniek achter het ontwerp begrijpen. Dit leverde onverwachte en tegelijkertijd heel functionele ontwerpen op. Ik schep er plezier in dat wij op zo'n manier kunnen meehelpen om het beeld dat de meisjes van bouw hadden voordat ze langskwamen (vaak niet meer dan `metselen en timmeren') bij te stellen!'

De Vmbo-mbo-brug is een aantal jaren geleden opgezet door VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, vanwege de ondervertegenwoordiging van meisjes in de sector techniek in het vmbo en in technische opleidingen in het mbo. Sommige meisjes denken dat techniek of ict meer iets voor jongens is. Anderen denken dat ze die kant niet op kunnen omdat ze geen natuurkunde, scheikunde of wiskunde hebben gekozen. Dat klopt niet. En vaak denken ze ten onrechte dat ze niet goed genoeg zijn in deze vakken. Bovendien weten de meeste meisjes niet welke technische en ict-opleidingen er zijn en wat je er allemaal mee kunt omdat zij nooit een kijkje hebben genomen bij techniek en ict. Zij sluiten daardoor een breed scala aan opleidingen en beroepen uit zonder deze te kennen.

De Vmbo-mbo-brug wordt dit schooljaar uitgevoerd in de regio's Apeldoorn, Den Haag, Hilversum, Zeeland, Nijmegen, Alkmaar en Utrecht. In Apeldoorn werd het traject afgelopen schooljaar voor de tweede keer uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Edison College en ROC Aventus. Ervaringen van deelnemers uit Apeldoorn en andere regio's zijn te lezen op: www.komopdebrug.nl

De Vmbo-mbo-brug is een project van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, en wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Platform Bèta Techniek.

Noot voor de redactie ­

Gemeente Apeldoorn