Ministerie van Verkeer en Waterstaat


---


1
> Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2594 JG Den Haag Postbus 20901 Binnenhof 4

2500 EX Den Haag
2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95 Contactpersoon
---
T - Ons kenmerk VENW/DGMO-2009/ 3018 Uw kenmerk
2009Z06523 Datum 20 april 2009
Onderwerp Kamervragen Bijlage(n)
---
Geachte voorzitter,
Hiermee beantwoord ik de vragen die de leden van der Ham en de Rouwe hebben gesteld over voorlichting aan motorrijders aan de start van het motorrijseizoen.
1. Hoe beoordeelt u het feit dat in de afgelopen weken er weer een verhoogd aantal ongelukken heeft plaatsgevonden waarbij motoren zijn betrokken? Is het waar dat zich jaarlijks omstreeks deze tijd een dergelijke toename voordoet? Kunt u bevestigen dat dit mede wordt veroorzaakt door de onwennigheid van motorrijders en automobilisten met (intensievere) deelname aan het verkeer met motoren aan het begin van de lente?

1. Het is altijd verschrikkelijk als er motorrijders verongelukken. Jaarlijks is vanaf de maand februari een sterke toename te zien in het aantal verkeersdoden onder motorrijders. Vanaf oktober neemt dit weer sterk af. Wat de exacte oorzaak hiervan is, is nog niet onderzocht, maar onwennigheid na de winterstop wordt in ieder geval vaak als oorzaak genoemd. Tijdens het AO Verkeersveiligheid van 12 februari jongstleden, heb ik de Tweede Kamer toegezegd om dit jaar samen met de maatschappelijke partners een actieplan op te stellen dat de verkeersveiligheid van motorrijders moet verbeteren. Ik zal laten uitzoeken wat de exacte oorzaak (of oorzaken) is van de sterke toename van verkeersdoden onder motorrijders tijdens de eerste zonnige weekenden van het jaar.

2. Bent u bereid rond het seizoen waarin motorrijders weer intensiever deel gaan nemen aan het wegverkeer gericht voorlichting te geven aan motorrijders en automobilisten? Wilt u eveneens bezien of deze voorlichting jaarlijks kan terugkeren?

2. Als blijkt dat gerichte voorlichting aan motorrijders en automobilisten de juiste maatregel is om de sterke toename van verkeersdoden onder motorrijders tijdens de eerste zonnige weekenden van het jaar, te verminderen, dan neem ik maatregelen. In dat geval zeg ik u graag toe, dat ik in het kader van het actieplan samen met de partners uit het Motorplatform alsmede de partners van het Meerjarenprogramma Campagnes Verkeersveiligheid bekijk hoe we een dergelijke a
Pagina 1 van 2




jaarlijkse campagne, nog voor aanvang van het motorrijseizoen 2010, kunnen Datum

realiseren.

Ons kenmerk VENW/DGMO-2009/ 3018

Hoogachtend,
DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 2 van 2