Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV BedrijvenBond

Utrecht, 20 april 2009

------

Leden CNV BedrijvenBond missen solidariteit in sociaal akkoord

Bijna drie kwart werknemers bereid om actie te voeren tegen topinkomens

70 Procent van de leden van de CNV BedrijvenBond is bereid om actie te voeren of te staken als in hun bedrijf de topinkomens zichzelf voorzien van bonussen. Voorzitter Jaap Jongejan: 'Als de crisis iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat werknemers niet langer accepteren dat de hoogste inkomens zichzelf blijven verrijken. Afspraken over topinkomens moeten gewoon in een cao worden vastgelegd, dan ben je als bedrijf veel transparanter.' Dit is één van de uitkomsten van een enquête onder de leden van de CNV BedrijvenBond tijdens regionale bijeenkomsten over het sociaal akkoord.

71 Procent van de leden vindt dat er in het sociaal akkoord te weinig terug te vinden is van eerlijke lastenverdeling, Jongejan:'Oftewel de sterkste schouders dragen niet per se de zwaarste lasten en dat is de verkeerde boodschap in deze moeilijke tijden.' Op bedrijfsniveau is er wel degelijk sprake van solidariteit. Bijna de helft (47 procent) van de werknemers zegt daadwerkelijk iets te merken van de solidariteit in het eigen bedrijf. Een gezamenlijke aanpak waarbij iedereen zijn best doet om de crisis goed door te komen en de werkgever werkgelegenheid voorop stelt. Voorzitter Jongejan: 'Zo is er een bedrijf dat met ons in de afspraken rondom deeltijd WW heeft vastgelegd dat het bestuur de komende twee jaar geen bonussen ontvangt.' Desondanks vreest een kwart (26 procent) van de ondervraagden voor zijn of haar eigen baan. 83 Procent van de CNV BedrijvenBond leden stelt werk boven inkomen.

90 Procent van de CNV BedrijvenBond leden is tegen verhoging van de AOW leeftijd en wil graag nadenken over een goed alternatief. Het koppelen aan de lengte van het dienstverband (bijvoorbeeld maximaal 40 jaar werken) vinden de CNV BedrijvenBond leden het meest voor de hand liggende alternatief. Daarnaast vinden sommige leden dat de AOW voor mensen met een hoog inkomen in de toekomst kan komen te vervallen. Om de kosten van de vergrijzing te kunnen blijven financieren, zijn leden positief over afschaffing van de hypotheekrente voor huizen boven de miljoen en verhoging van de belasting voor salarissen boven de Balkenende-norm (180.000 euro) .