Zeearenden Oostvaardersplassen broeden voor de vierde keer met succes

20/04/2009 16:59

Staatsbosbeheer

Voor het vierde opeenvolgende jaar broedt het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen, natuurgebied (ongeveer 6.000 hectare) van Staatsbosbeheer tussen Lelystad en Almere. Vorig jaar is er twee jongen uit het ei gekropen, dit jaar is vooralsnog één jong gezien. Eén jong is vrij normaal voor een zeearendenpaar. Twee jongen komt regelmatig voor, drie hoogst zelden. De zeearenden gebruiken het nest van vorig jaar.

Boswachters keken de afgelopen weken met spanning uit naar de terugkeer van de zeearenden (Haliaeetus albicilla) op hun nest. Enkele weken geleden werd duidelijk, dat de roofvogels hoogstwaarschijnlijk weer aan het broeden waren. Eén van de vogels verbleef vrijwel constant op het nest, terwijl de andere vogel zich regelmatig in de omgeving van het nest ophield.

Vanochtend (maandag 20 april) zagen de boswachters van Staatsbosbeheer dat er door één van de vogels voer naar het nest werd gebracht. Dit deed vermoeden dat er ten minste één jong uit het ei gekropen zou zijn. Tijdens controle met een telescoop zag de boswachter één kopje in het nest toen beide ouders afwezig waren. De ouders houden zich steeds in de directe omgeving van het nest op.

Staatsbosbeheer is zeer verheugd over het feit dat de zeearend ook dit jaar weer in de Oostvaardersplassen is gaan broeden. Zij voelen zich hier goed thuis. Aan rust, voedsel en ruimte ontbreekt het de vogels in de Oostvaardersplassen niet. Zeearenden kiezen de Oostvaardersplassen al jaren als gebied om te overwinteren en hebben de laatste drie jaar ook succesvol gebroed. Het nest en de omgeving zijn net als bij het vorige nest tot strikt rustgebied verklaard, en zijn niet toegankelijk voor publiek.

Op de website van Staatsbosbeheer, www.staatsbosbeheer.nl, is een compilatie van de webcam-beelden van het seizoen 2006-2007 te bekijken. Toen broedden de zeearenden in het zicht van de webcam van Staatsbosbeheer. Bij het huidige nest staat geen webcam.