Platform Biologica


Machtsevenwicht gentech in Europa kantelt
20 april 2009

Nu Duitsland de teelt van de genetisch gemodificeerde mais MON810 (samen met vijf andere landen) heeft verboden, lijkt het erop dat Europese landen hun autonomie op dit gebied gaan behouden. BASF heeft bekendgemaakt zich terug te trekken uit de Europes gentechmarkt. Tegelijk maken Argentijnse wetenschappers bekend dat Roundup schadelijke effecten heeft op amfibie-embryo's. De meeste gentechgewassen zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met deze herbicide.

BASF verlegt zijn onderzoeksterrein naar de VS, waar de overheid minder kritisch staat ten opzichte van gentech. In Europa is 58% van de bevolking tegen de toepassing van gentech in landbouw. De biologische landbouw maakt geen gerbuik van gentech. Biologica zet zich dan ook in voor het behoud van keuzevrijheid voor consumenten en boeren. Volgens Biologica zijn er weinig argumenten om gentech in te zetten voor landbouw, en veel argumenten tegen, zoals het bijna onvermijdelijk risico op besmetting. Het door de gentechindustrie gebezigde argument dat gentech nodig zou zijn om de wereldbevolking te voeden, is volgens Biologica onhoudbaar, zowel uit theoretisch als uit praktisch oogpunt.

Gentech en bestrijdingsmiddelengebruik
Als we naar de praktijk van gentech kijken, zien we dat alle in de handel zijnde gentechgewassen zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met de herbicide glyfosfaat, of zelf insecticide produceren. Er zijn geen commerciele gentechgewassen in de handel die grotere opbrengsten geven of droogtegevoelig zijn. Tot nu toe zijn alleen gentechgewassen gerealiseerd waarbij slechts 1 gen werd gewijzigd; de meest eenvoudige optie. Voor eigenschappen als opbrengst en droogtebestendigheid neemt de complexiteit en het aantal betrokken genen echter sterk toe. Ondanks de honderden miljoenen onderzoeksgeld die erin gestoken zijn, is er nog een enkele praktische toepassing van gerealiseerd.

Glyfosfaat in de pampa's
Glyfosaat in het met gentech verbonden bestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto kan gevaarlijk zijn, stellen onderzoekers van de universiteit van Buenos Aires; overigens op basis van voorlopige resultaten. De herbicide wordt in enorme hoeveelheden gebruikt in de gentechsojateelt op de Argentijnse pampas. De sojaplaten zijn genetisch gemodificeerd om de glyfosaat te weerstaan; alle andere planten worden erdoor gedood, zodat het middels als een zeer effectieve onkruidverdelger geldt. Roundup wordt echter sinds haar patentering in de jaren 70 in verband gebracht met ziekten. De universiteit van Pittsburgh vond in 2005 nadelige effecten van Roundup voor amfibieen.