Ingezonden persbericht


NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2009: BURT BACHARACH

Na de bekendmaking van de allereerste artiestennamen in de vorige nieuwsbrief, volgt een spectaculaire aanvulling op het North Sea Jazz programma: Burt Bacharach! De beroemde Amerikaanse componist produceerde talloze onvergetelijke hits voor onder andere The Carpenters en Dionne Warwick, en zal op North Sea Jazz optreden met gastvocalisten. Andere nieuwe namen op het programma zijn McCoy Tyner trio feat. Bill Frisell, John Scofield Piety Street Band en het Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Trio. Er zijn nog Early Bird Tickets voor all-in en driedagenkaarten verkrijgbaar voor de vroege vogels! Dagkaarten zijn verkrijgbaar vanaf 9 mei, dan start de reguliere verkoop.

ONNO BLASE WINNAAR POSTERCOMPETITIE
Onno Blase is als winnaar van de jaarlijkse North Sea Jazz artpostercompetitie verkozen. Medestudenten van de Willem de Kooning Academie Natasa Lops en Maurice Berix eindigden op de tweede en derde plaats. De artposter is sinds 1981 een begrip op het festival. De jury koos het posterontwerp van de tweedejaars student grafische vormgeving door zijn eenvoud. Het ontwerp is gelijktijdig spannend en sereen, het vertegenwoordigd de extremen in de jazzmuziek. Onno Blase wint een mooi bedrag en een uitnodiging voor het festival. De vijftien beste ontwerpen komen als posters op het festival te hangen. Het winnende ontwerp is als poster en T-shirt bij de merchandisingstand verkrijgbaar.

THE ART OF NORTH SEA JAZZ
Nog meer nieuws voor de kunstliefhebbers: North Sea Jazz brengt dit jaar samen met Selexyz Donner een 224 pagina's tellend boek uit met North Sea Jazz Festival affiches van de voorgaande edities. 33 Jaar lang artwork van het festival, vanaf de eerste editie in 1976 (zie foto) tot en met de 33ste in 2008. Het boek geeft een prachtig overzicht van de geschiedenis van het festival en het bijbehorende tijdsbeeld. Bij elk jaar hebben we een persoon die veel aan het festival heeft bijgedragen gevraagd om een herinnering te schrijven. The Art of North Sea Jazz verschijnt begin mei 2009, en zal onder andere te koop zijn op het festival.

NORTH SEA JAZZ PRESENTS...MADELEINE PEYROUX
North Sea Jazz presenteert in samenwerking met Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, de Oosterpoort in Groningen en het Concertgebouw in Amsterdam unieke jazzconcerten. Met als eerst volgende concert: Madeleine Peyroux op 20 april aanstaande. Het veelbelovende stemgeluid van Madeleine Peyroux, haar frasering en timing laten zich vaak leiden tot een vergelijking met Billie Holiday. Met haar laatste album Bare Bones vervolgt Peyroux de weg die ze insloeg met Half the perfect world en Careless love, waarvan wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.

Maandag 20 april, Concertgebouw, Amsterdam ­ grote zaal. Aanvang 20.15 uur. Entree vanaf ¤ 23,00. Kaarten en info www.concertgebouw.nl

Dinsdag 21 april, de Oosterpoort, Groningen. Aanvang 20.00 uur. Entree ¤ 33,50. Kaarten en info www.de-oosterpoort.nl

Donderdag 23 april, Muziekcentrum Frits Philips - Eindhoven Airport Zaal. Aanvang 20.15 uur. Entree ¤ 32,50 + ¤ 1,- servicekosten. Kaarten en info www.muziekcentrum.nl