Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 17

Ingang Oost, maandag 20 april, 19.25 uur, Nederland 1 De heer Henderson heeft al geruime tijd last van hartklachten. Aya Luiten wordt naar de Spoedeisende Hulp van Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde te Den Haag, gebracht. Ze is tijdens trampolinespringen op de grond gevallen. De Ambulancedienst brengt de heer Brassien. Hij is tijdens Prinsjesdag gestruikeld en op zijn schouder terechtgekomen. Mevrouw Badal heeft olie op haar gezicht gekregen en daarbij een aantal brandwonden in haar gezicht opgelopen.

Onverwacht Bezoek, maandag 20 april, 22.10 uur, Nederland 1 In deze aflevering volgen we Karst en Paulien, die besloten om in China te gaan wonen. Het Nederlandse stel is altijd al reislustig geweest. In 2000 maakten ze een wereldreis die twee jaar zou duren. Na een korte stop in Nederland zijn ze in 2003 weer uit Nederland vertrokken om in China als reisleiders te werken. Inmiddels hebben ze een oud Chinees dorpje, Aishanmen, in het zuiden van China omgetoverd tot een heus guesthouse. Ook is in december 2006 hun zoontje Pelle geboren. Oma Leisink, de moeder van Paulien, mist haar kleinzoon heel erg. Paulien mist haar moeder ook. Onverwacht Bezoek gaat dit keer dan ook over de band tussen moeder en kind, waarvoor we 8000 kilometer hemelsbreed afreizen naar Karst en Paulien.

Onverwacht Bezoek is een programma over Nederlanders die om zeer uiteenlopende redenen voorgoed hun land hebben verlaten. Zij hebben hun dierbaren moeten achterlaten om een totaal nieuw bestaan op te bouwen in verre en exotische oorden. Door hun vertrek hebben ze vrienden en familie al heel lang niet meer gezien. Zonder dat zij ook maar enig vermoeden hebben, komt er onverwacht bezoek.

Rail Away, dinsdag 21 april, 19.55 uur, Nederland 2 China (Beijing-Hong Kong)
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor bijzondere locaties. Sinds China het bestuur heeft teruggekregen over Hong Kong, is er een rechtstreekse tussen deze miljoenenstad en Beijing. We nemen Beijing als vertrekpunt van deze lange reis. Onderweg stappen we uit in drukke steden als Zhengzhou, Wuhan en Guangzhou. In Hong Kong maken we nog een kort ritje met de de Pikes Peak Railway, hetgeen een schitterend uitzicht over de stad oplevert.

Per Ongeluk, dinsdag 21 april, 20.50 uur, Nederland 2 Op de vroege ochtend van 31 maart 2003 rijdt Rob van den Heuvel via een sluiproute naar zijn werk. Rob, net een half jaar getrouwd, is zelfstandig timmerman en heeft een aardige klus een paar kilometer van zijn huis vandaan. Als hij die ochtend een gevaarlijke kruising nadert, komt er van links een Nissan Patrol die hem geen voorrang geeft. Rob heeft hem niet zien aankomen. De klap die volgt, is hevig en Rob wordt met een traumahelicopter vervoerd naar Nijmegen. Hij is buiten bewustzijn en tot groot verdriet van zijn vrouw en familie wordt hij niet wakker. Zijn coma duurt maanden en de artsen hebben weinig vertrouwen in de afloop. Jolein, zijn vrouw, geeft de strijd echter niet op. Na een speciale therapie en revalidatie verbaast Rob artsen en zijn familie en vrienden. Hoewel de toekomst nog vol onzekerheden is, zijn Rob en Jolein blij dat ze elkaar nog hebben. Samen zitten ze als vanouds op de tribune bij PSV. Rob in het rolstoelvak, maar met evenveel passie voor de club als vóór zijn ongeluk.

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

Šimek voor De Verandering, dinsdag 21 april, 22.50 uur, Nederland 2 Mag je als verdediger van Nederlandse topclub (AZ) en als christen een zware overtreding maken? Dat zou een vraag van Martin Šimek aan Kew Jaliens kunnen zijn. Naast dat Kew verdediger is bij AZ heeft hij ook een mooie plaats in het Nederlands elftal. Het is bijzonder dat hij zich als christen binnen de voetbalcultuur staande weet te houden. Toch is het niet altijd zo geweest. Kew heeft geworsteld met geld, auto's, vrouwen en feesten. Zijn ogen gaan open wanneer zijn schoonmoeder hem tapes geeft van preken over seksualiteit en relaties. Kew wil niet alleen zijn vriendin eren, ook zijn eigen lichaam wil hij behandelen als Gods tempel. Hij gaat de Bijbel lezen en verandert. Toch gaat het loslaten van het oude leven niet van een leien dakje.

In Šimek voor De Verandering gaat de eigenzinnige Tsjechische interviewer Martin Šimek in gesprek met een bekende christen over haar/zijn geloof in God en de aan de basis daarvan liggende verandering. Waarom gelooft zij/hij? Welk verschil maakt God nu op dit moment in hun leven? Met Šimeks stijl van interviewen en onverwachte invalshoeken, in een decor dat aan een arena doet denken, belooft het een bijzonder gesprek te worden.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 24 april, 14.38 uur, Z@pp Herriehoppers
In de Wiebelwagen vertelt Elly een verhaal aan Dop en Kurk en de kinderen. Maar opeens.. wat een harde muziek!! Wat gebeurt er?! Vlakbij de Wiebelwagen danst een groepje hiphoppers op harde muziek. "Gaan jullie eens vragen of het wat zachter kan", roept Elly boven de muziek uit, "zo kunnen wij ons eigen liedje niet oefenen!" Dop en Kurk gaan naar buiten, maar Dop durft het niet te vragen en Kurk ook niet. "Ik heb een idee", zegt Dop, "ik ga op mijn kop staan. Als ik niet omval doe jij het, als ik wel omval, doe ik het." Daar staat Dop op zijn kop. Heel lang. Maar ondertussen kan Elly nog steeds niet haar liedje oefenen.

Checkpoint, zaterdag 25 april, 9.58 uur, Nederland 3 Vandaag in Checkpoint: hoe ga je brand het beste te lijf? Waarom moet je sommige branden nooit met water blussen en wat moet je doen als je zelf in de fik staat?! En wie kunnen zich beter redden in de wilde natuur, de jongens of de meisjes? Ook doen we de vlekkentest. Je moeder zegt altijd dat je niet moet knoeien met je eten. Maar is dat niet een beetje overdreven? We gaan het checken!

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 25 april, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt in de St. Catharinakerk in Eindhoven. Christelijk Mannenkoor Altena en Jongerenkoor Connection zullen samen met het Holland-Koor een aantal liederen uitvoeren. Het jongerenkoor Connection is bekend geworden door hun medewerking aan het programma Korenslag.

Een Goed Begin, zaterdag 25 april, 19.00 uur, Nederland 2 Na hun trouwdag lijken Dirk en Mirjam Krol een stralende toekomst tegemoet te gaan. Dirk ziet het al helemaal voor zich: over een paar jaar een mooi huis, een paar kinderen en een hond. Voor een vakantie wil Mirjam een aantal kilo's kwijt. Het gaat zo goed dat ze binnen een paar maanden 20 kilo minder weegt. Voor Dirk is het goed zo, maar Mirjam weet van geen ophouden. Mirjam slaat door in calorieën tellen, in niet-eten en obsessief sporten. Uiteindelijk krijgt ze van de huisarts de diagnose anorexia. Van een vrolijke, opgewekte vrouw is ze veranderd in een passief vogeltje dat het liefst thuis zit en weinig mensen ziet. Dirks droom valt in duigen. Nu Mirjam zo ziek is, kunnen ze niet aan kinderen denken. Dirk wil zo graag dat zijn vrouw weer beter wordt, maar avond aan avond zit hij alleen aan tafel te eten. Ook Mirjam heeft een sterke wens om moeder te worden. Dat motiveert haar om echt iets te gaan doen aan haar anorexia. Haar kinderwens en het vernieuwde geloof in God helpt haar om beter te worden. In deze aflevering van Een Goed Begin bereidt ze samen met Mirjam Bouwman een verrassing voor Dirk.

De Grootste Royaltykenner van Nederland, zaterdag 25 april, 20.15 uur, Nederland 2 Zes royaltyliefhebbers hebben zich de afgelopen weken weten de plaatsten voor de grote finale. Aan de hand van de meest bijzondere fragmenten van ons Koninklijk Huis beantwoorden de royaltyliefhebbers de vragen. Wie wordt vanavond De Grootste Royaltykenner van Nederland 2009?

Prinses Máxima, Prins Willem-Alexander, Koningin Beatrix; de leden van ons Koninklijk Huis zijn razend populair. Van het verre verleden, het protocol, de huwelijken, tot aan de meest actuele gebeurtenissen, niets ontgaat de echte royaltyliefhebber. Tijd om te ontdekken wie écht "De Grootste Royaltykenner van Nederland" is! De presentatie is in handen van royaltyexpert Jeroen Snel en quizmaster Bert van Leeuwen.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 26 april, 9.00 uur, Nederland 1 In Den Haag ontmoet ds. Arie van der Veer professor Lans Bovenberg. De heer Bovenberg is niet alleen top-econoom, maar ook overtuigd christen. Hij geeft ds. Arie van der Veer zijn persoonlijke visie op de economische crisis en we horen hoe hij juist ook in deze tijd in dienst van God wil staan. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Grote Kerk in Den Haag, tweede blok vanuit de Grote Kerk in Breda.

Omega Code, zondag 26 april, 14.30 uur, Z@pp
Heel hard fietsen, wiebelend sleutels zien te pakken en slijmerige snotbakken vermijden. Het zit er ook deze Omega Code allemaal weer in. Dit keer het verhaal van Zacheus, de kleine tollenaar. Niemand vond Zacheus aardig, want hij liet de mensen veel te veel geld betalen. Iedereen liep met een boog om hen heen, behalve Jezus. Weten de kandidaten de vragen over dit verhaal goed te beantwoorden of is het niet zo makkelijk als ze denken? En gaan de finalisten de spelcomputer winnen of blijft de kluis gesloten?

Snuf, de hond, zondag 26 april, 18.10 uur, Nederland 3 Snuf en de jacht op Vliegende Volckert
In de vijfde uitzending is de oorlog inmiddels voorbij en hebben Mirjam en Tom vakantie. Ze gaan met Snuf op pad en vinden een gewonde jachtopziener. De man zegt dat hij is aangevallen door Vliegende Volckert. Bouke kent die naam wel. Het heeft te maken met een legende over een rover en moordenaar die door de moerassen zweefde. Als Tom, Mirjam en Snuf de omgeving verkennen worden ze overvallen door hevig onweer. Ze zien brand bij een boerderij en een schim wegrennen. Tom hoort hulpgeroep en gaat de brandende boerderij in. Snuf gaat er achteraan. Als Tom te lang wegblijft, gaat Mirjam hem achterna. Samen proberen ze de boer te redden. Als het ze niet lukt komt Snuf te hulp.

ontopic, zondag 26 april, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Wilders is het boegbeeld van het vrije woord (Manuel), Glaasje draaien is onschuldig (cabaret) en Van bezette mensen blijf je af (Jorgen Raymann).

Hoedoejijdat.nu, zondag 26 april, 00.15 uur, Nederland 2 In het tv-programma Hoedoejijdat.nu is de hoofdgast iemand die met een vraag of probleem rondloopt en die daarmee een stap verder geholpen wil worden. Herman Wegter, een van de presentatoren, bezoekt de gast thuis en vraagt van wie hij hulp wil: van een dominee, een coach of liever toch van een ervaringsdeskundige. Ze bekijken een filmpje van de deskundige, waarop die iets uit zijn eigen ervaring vertelt en een concrete tip geeft. Met die tip gaan Herman en de gast aan de slag. Zou het werken? Ondertussen zoekt Mirjam Bouwman uit of er meer mensen zijn die met dit probleem zitten en hoe zij het aanpakken.

Hoedoejijdat.nu is elke zondagavond laat te zien rond de klok van 24.00 uur op Nederland 2. De herhaling is op zaterdagochtend 9.00 uur (Nederland 2). Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu . Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---

Noot voor redactie,