Persbericht: OVERLEEFT DE EURO DE CRISIS?

Boek: Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt

De euro heeft zijn eerste decennium achter de rug. In korte tijd is de munt een echte wereldmunt geworden. Het tweede decennium zal echter stukken lastiger zijn. De huidige economische crisis kan zelfs het explosief onder de euro aansteken. Wat betekent dat voor Nederland? Hoe lang is het lontje?

Econoom en redacteur economie bij zakenweekblad FEM Edin Mujagic gaat in zijn boek Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt in op deze vragen. Hij beschrijft uitvoerig de lange historie van de Europese munt en analyseert diepgaand wat de euro in zijn eerste decennium de Europeanen heeft gebracht. De geboorte van de euro was moeizaam en achteraf gezien niets minder dan een klein wonder.

Op het eerste gezicht heeft de euro alles mee de dominante wereldmunt te worden. De Europese munteenheid zou op dat gebied de aangeslagen Amerikaanse dollar kunnen vervangen. Maar dan moet Europa wel snel de aanzienlijke structurele tekortkomingen repareren. Het ziet er echter niet naar uit dat dat zal gebeuren. Daarom is de toekomst van de euro uiterst onzeker.

Die onzekerheid is niet goed voor de Nederlandse welvaart. Mujagic breekt daarom een lans voor wat hij de Hanze-euro noemt: een plan om alle voordelen van een gezamenlijke munt te behouden en de structurele tekortkomingen van de huidige euro te neutraliseren.

Meer informatie over het boek is te vinden op www.fembusiness.nl/euro of de speciale website www.allesovereuro.nl.

Over de auteur:
Edin Mujagic (1977) is econoom en geboren in Bosnië-Herzegovina. Hij studeerde monetaire en macro-economie aan de Universiteit van Tilburg (1998-2002) en is aan dezelfde universiteit bezig met zijn promotieonderzoek over de relatie tussen de Europese Centrale Bank en het Europees Parlement. Sinds 2004 is hij redacteur economie van het zakenblad FEM waar hij over macro-economie, monetaire zaken en financiële markten schrijft. Daarvoor werkte hij als economisch analist bij Interest & Currency Consultants in Utrecht.


********************Noot voor de redactie /