Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB-Persdienst

Meer animo voor wandelen en fietsen

Den Haag, 20 april 2009

In tijden waarin reislustig Nederland het boeken van een vakantie uitstelt of dichterbij op vakantie gaat, is de verwachting van de ANWB dat mensen vaker een dagje uit zullen gaan om 'leuke dingen' te doen. Daarbij is een wandeling of fietstocht bij Nederlanders veruit favoriet. Spannend is hoe de dagjes uit, waaraan kosten zijn verbonden, zich dit jaar zullen ontwikkelen. De ANWB verwacht dat het bezoek aan evenementen, een dagattractiepark en, winkelen en uit eten gaan onder druk komen te staan. Al werden de dierentuinen, de Keukenhof en de Efteling tijdens de paasdagen goed bezocht.

Vrijetijdsbesteding zal de komende tijd meer worden gedaan met familie en kennissen en wordt minder spectaculair, verwacht de ANWB. En al is het niet spectaculair en avontuurlijk, men wil wel graag wat meemaken en beleven om er daarna over te kunnen vertellen en na te genieten. Zo is er een toenemende vraag naar themawandelingen en -fietstochten. De ANWB zal de komende periode ter inspiratie in haar bladen en internet extra aandacht geven aan de mogelijkheden voor een Dagje Erop uit.

Cijfers wandelen en fietsen in Nederland:
Wandelen en fietsen in een afwisselende omgeving met natuur doet men het liefst. De belangrijkste redenen voor Nederlanders om te gaan wandelen en fietsen zijn gezelligheid (respectievelijk 62 en 55 procent) en de gezondheid (respectievelijk 54 en 55 procent). Bij fietsen komt daar nog een belangrijke reden bij; sportief bezig zijn (54 procent). Jaarlijks ondernemen Nederlanders 427 miljoen wandelingen en 205 miljoen fietstochten.
De meeste Nederlanders zijn over het algemeen tevreden over de mogelijkheden bij hen in de buurt. Al worden er veel opmerkingen gemaakt door wandelaars over zwerfafval, hondenpoep en loslopende honden.



Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB