Ingezonden persbericht


Kwaadwillenden grootste internetangst ouders

Onderzoek Trend Micro toont tegenstrijdigheid in gedrag ouders aan

Vianen, 20 april 2009 - De grootste internetangst van ouders is dat hun tienerkinderen online kwaadwillenden ontmoeten. 46 procent van de ouders in Nederland en België is hier bang voor. Zeventien procent vreest dat hun kinderen persoonlijke gegevens online zetten. Bovendien heeft de helft van de tieners tussen de twaalf en achttien jaar een computer op zijn/haar eigen kamer en mag 48 procent gebruikmaken van een computer of een laptop in een gemeenschappelijke ruimte - in beide gevallen zonder toezicht van de ouders. Daarbij controleert 22 procent van de ouders nooit wat hun tienerkinderen online doen en de helft praat er slechts over. Slechts zeven procent geeft aan welke websites hun kroost wel en niet mag bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Trend Micro in Nederland en België.

Uit hetzelfde onderzoek komt naar voor dat slechts een kwart van alle tieners tussen de twaalf en achttien jaar al zijn of al haar contacten op sociale-netwerksites als Hyves en FaceBook daadwerkelijk kent. Hierin schuilt een groot gevaar. Het is voor hackers namelijk een eenvoudige manier om kwaad te doen. Vijf procent van de tieners kent zelfs minder dan 25 procent van zijn/haar contactpersonen in deze netwerken.

Een meerderheid van de jongeren (56 procent) vindt stiekem andermans e-mails lezen of je online voordoen als iemand anders, niet grappig of cool. Toch heeft vijftien procent van de tieners weleens zonder toestemming e-mails van een familielid gelezen. In het geval van vrienden betreft dit slechts acht procent. 21 procent van de ondervraagden heeft zich weleens voor iemand anders uitgegeven op het web. Drie procent heeft zelfs in de online bankzaken van zijn/haar ouders ingelogd. Op de vraag of ze zouden hacken en mensen bespioneren als ze wisten dat ze daar veel geld mee zouden kunnen verdienen, antwoordde zeventien procent dit te overwegen, tien procent zou sterk in de verleiding kunnen komen en zelfs vier procent twijfelt geen moment.

De tijd die jongeren per dag op internet doorbrengen, is niet gering. 37,2 procent van de jeugdige respondenten geeft aan dagelijks één tot twee uur online door te brengen, 27,5 procent surft twee tot drie uur en 21,4 procent tussen de drie en vier uur. Er is zelfs een selecte groep van 7,5 procent, die meer dan vier uur per dag online te vinden is.

"Een opvallende uitkomst van dit onderzoek is, dat ouders zich wel degelijk zorgen maken over het internetgedrag van hun kinderen, maar vervolgens niet alles in het werk stellen om hier iets aan te doen", zegt Rik Ferguson, Senior Security Advisor bij Trend Micro. "Wat ook opviel, is het aantal contactpersonen in online vriendendiensten, die jongeren niet persoonlijk kennen. Het gevaar hiervan is groter dan men denkt. Het is namelijk de ideale manier om op slinkse wijze binnen te komen op het thuisnetwerk van particulieren."

Opvallende verschillen per provincie: in Drenthe praat 75 procent van de ouders met hun kinderen over wat ze op internet doen; in Groningen en Flevoland is dit slechts 25 procent. In Zeeland kijken de meeste ouders regelmatig mee met wat hun kinderen online uitvoeren (30 procent). In Utrecht zegt geen enkele ouder dit ooit te doen.

Aan dit onderzoek deden 505 respondenten in de leeftijdscategorie twaalf tot achttien jaar mee. De groep ouders bestond uit 514 respondenten. Alle ondervraagden wonen in de Benelux.

# # #

Over Trend Micro
Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de systeemcontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen. Experts in de gehele wereld ondersteunen 24x7 de flexibele oplossingen van Trend Micro. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld. Voor meer informatie: www.trendmicro-europe.com.



Ingezonden persbericht