Gemeente Delft Nieuwe lampen in stadhuis besparen 80%

Delft moet niet alleen zeggen hoe ànderen duurzaam met het milieu moeten omgaan, de gemeente dient zelf het goede voorbeeld te geven. En dus voegt wethouder Milieu Lian Merkx de daad bij het woord en vervangt de eerste van vijfhonderd lampen in het stadhuis op de Markt door een energiezuinig exemplaar. Het levert de gemeente tachtig procent energiebesparing op deze locatie op.

De gemeente Delft heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Binnenkort behandelt de gemeenteraad de nota Duurzaam Delft, waarin een groot aantal maatregelen staan om de gemeente duurzamer te maken. Ook actualiseerde de gemeente het Klimaatplan, dat nu uitgaat van een reductie van vijftien procent CO2.

Wethouder Merkx is enthousiast over de actie in het stadhuis: "Met de vervanging van de verlichting in dit voor de stad zo kenmerkende gebouw en diverse energiebesparende acties geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld. Niet alleen vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk, ook financieel levert het ons een forse besparing op."

Door de vervanging van de vijfhonderd lampen in het stadhuis door energiezuinige exemplaren vermindert het stroomverbruik op jaarbasis van 65.000 kWh naar 20.000 kWh. De CO2-uitstoot neemt daardoor met 28 procent af. Daarnaast heeft men in het stadhuis de klimaatinstallaties beter afgesteld en gaan de bodes veel bewuster om met energie. Dat alles leidt ertoe dat de totale CO2-uitstoot in het stadhuis met circa 35% vermindert.

'Het bijzondere is dat we dit kunnen realiseren in een historisch pand, zonder dat het voor de bezoeker zichtbaar is. Ik weet dat elders in de gemeente ook anderen bezig zijn om de duurzaamheid van oude panden te bevorderen. Ik zou graag met deze mensen in contact komen om hun oplossingen te vernemen,' aldus wethouder Merkx.

Behalve in het stadhuis zijn er ook energiebesparende maatregelen genomen in gemeentelijke gebouwen aan de Phoenixstraat, Staalweg, Barbarasteeg, Westvest, en De Sportring. In het zwembad aan de Kerkpolderweg vond in een jaar tijd een besparing plaats van 20% op stroom, 8% op gas en 40% op water.

Foto-bijschriften:
Wethouder Lian Merkx (r) vervangt het eerste lampje. Bode Dieke Kersbergen kijkt toe.

De milieubewuste bodes ontvingen een bloemetje uit handen van wethouder Lian Merkx. Vlnr. Alice Kooij, wethouder Lian Merkx , Dieke Kersbergen en Ella Rivers.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft