Ingezonden persbericht

Kenniscafe in de Balie, Amsterdam: de wetenschap van het ondervragen

Maandag 20 april | 20.00 | De Balie

Maandag 20 april onderwerpt Martijn van Calmthout deskundigen aan een kruisverhoor over de wetenschap van het ondervragen in het Kenniscafé in de Balie.

Overal ter wereld proberen rechercheurs informatie uit verdachten en getuigen te halen. Vaak gaat dat goed, maar soms niet. Dan bekent iemand iets wat hij niet gedaan heeft (Kees B. en de Schiedammer parkmoord) of komen de ondervragers op het nieuws omdat ze over de schreef zijn gegaan. Voorbeelden hiervan zijn de Zaanse verhoormethode of nog extremer, het waterboarden, waarvan de CIA gebruik maakte op Guantánamo.

Gelukkig zijn er wetenschapsdisciplines die onderzoek doen en kritisch kijken naar verhoortechnieken. Welke methoden geven de beste kans op goede informatie? Hoe krijg je een bekentenis van iemand die liever niets wil zeggen? Hoe beoordeelt de rechter een bekentenis? Wat kunnen we op wetenschappelijk gebied verwachten in de toekomst? Kan de politie bijvoorbeeld hersenscans toevoegen aan haar gereedschapskist om de leugen te ontmaskeren?

Moderator Martijn van Calmthout gaat met o.a. Ybo Buruma (Radboud Universiteit Nijmegen), Willem Albert Wagenaar (Universiteit Leiden) en Steven Scholte (Universiteit van Amsterdam) dieper in op de valkuilen van het verhoren, de betrouwbaarheid van een bekentenis en de rol van de wetenschap erin. Jelle Reumer en Maarten Keulemans onderwerpen deze zaak zoals gebruikelijk aan een kritisch onderzoek in hun maandelijkse columns. Science center NEMO laat u kennismaken met een aantal problemen rondom waarheidsvinding.

KennisCafé is een initiatief van De Volkskrant, Science center NEMO, KNAW en De Balie. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp. Toegang is gratis, maar er moet wel een kaartje worden gereserveerd. Het KennisCafé kun je ook via de live stream bekijken, zie www.debalie.nl/live.

De telefonische reserveerlijn is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur t/m 18.00 uur op telefoonnummer 020-5535100.



Ingezonden persbericht