ING: Consument denkt minder goed rond te komen

Amsterdam, 15 april 2009

In economisch mindere tijden worden veel consumenten voorzichtiger. Daarom deze week vragen over bezuinigen: trekken consumenten daadwerkelijk de broekriem aan? En zo ja, waarop bezuinigen ze dan het meest?

Hoewel de koopkracht zich gunstig ontwikkelt, zeggen consumenten dat ze verwachten minder goed rond te komen de komende tijd. Dat bleek uit de ING BudgetBarometer van februari (zie Pessimisme over eigen portemonnee bij Nederlanders ). Als consumenten verwachten dat het moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen, zullen ze kritischer naar hun uitgaven gaan kijken. Ook vermogensverlies (bijvoorbeeld op de beurs) of toenemende bezorgdheid over de werkloosheid zijn redenen voor consumenten om zuiniger aan te doen.

De broekriem strakker?

Welk deel van de consumenten vindt het daadwerkelijk nodig om te bezuinigen? En waarop bezuinigen ze dan het meest? Deze week stelt het ING Economisch Bureau deze en andere vragen met als thema: bezuinigen. Bezoekers kunnen elke dag reageren op een andere Vraag van vandaag met dit thema.

In de week van 20 april publiceert het ING Economisch Bureau de resultaten van deze themaweek op www.ing.nl/particulier/nieuws-en-kennis.

© 2009 ING Economisch Bureau