Dienstenbond CNV

Nieuws

16 april 2009

Ledenbijeenkomsten Alfabase en Krips over sociaal plan

Enkele weken geleden spraken wij elkaar over de inzet voor een sociaal plan om de gevolgen op te vangen van de verplaatsing van het werk van Alfabase naar Meppel en de uitbreiding van de activiteiten van Printforce. In de afgelopen periode hebben we veelvuldig gesproken met werkgever. Dit heeft geresulteerd in een principeakkoord voor een sociaal plan dat wij binnenkort met u willen bespreken.

Hoofdonderwerpen
In het sociaal plan zijn verschillende maatregelen opgenomen, omdat er ook verschillende situaties zijn, zoals meegaan met het werk naar Meppel, gaan werken bij Printforce en een eventuele ontslagsituatie.

Printforce
We hebben moeten constateren dat er juridisch geen sprake is van overgang onderneming bij de overgang van Alfabase naar Printforce. Dit is een belangrijk gegeven omdat, als er wél sprake zou zijn van overgang onderneming, in de Wet dan geregeld is dat werknemers overgaan met alle rechten en plichten. Dat is bij het overgaan naar Printforce dus niet het geval. Dat betekent dat, als we niks doen, werknemers zelf moeten onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden en dat werkgever feitelijk tot niets anders verplicht kan worden dan tot het naleven van de cao. We hebben niet kunnen tegenhouden dat er tóch sprake zal zijn van een inkomensachteruitgang als u gaat werken bij Printforce, maar we hebben die verslechtering volgens ons binnen de perken weten te houden.

Mee naar Meppel
Hoewel een aantal van u aan ons te kennen had gegeven niets te voelen voor een verhuisverplichting, is ook dit niet vol te houden. Wél hebben we afspraken gemaakt over het reizen (reiskosten en reistijd) en de vergoeding van de verhuiskosten. Er zijn bewust niet al te vaste afspraken gemaakt, omdat we verwachten dat er veel bijzondere individuele situaties zullen zijn als mensen besluiten om te reizen/verhuizen en we beter in die individuele situaties kunnen proberen om tot een passende oplossing te komen.

Niet mee naar Meppel, niet naar Printforce, wat dan? Voor diegenen die niet mee willen (kunnen) naar Meppel en die niet mee mogen naar Printforce, breekt een moeilijke tijd aan. We hebben afspraken gemaakt over loopbaanbegeleiding; er wordt professioneel hulp geboden bij het zoeken naar en het hopelijk vinden van een andere baan.
Mocht dat uiteindelijk allemaal toch niet lukken, dan zal werkgever ontslag aanvragen bij UWV Werkbedrijf. In de cao is de RFR-regeling opgenomen. Dit is een magere regeling (dat hebben we al eerder vastgesteld), maar we hebben er wel mee te maken. In aanvulling op de RFR-regeling hebben we afgesproken dat een werknemer die het outplacementtraject helemaal heeft doorlopen en dan nog steeds geen baan heeft gevonden, een extra uitkering krijgt van 1 resp. 2 maand (1 maand voor werknemers korter dan 20 jaar in dienst, 2 maand voor werknemers langer dan 20 jaar in dienst).
Daarnaast hebben we een vertrekpremie afgesproken voor werknemers die vrij snel zelf een andere baan hebben gevonden.

Ledenvergaderingen
We willen de inhoud van het sociaal plan en de afspraken die we hebben gemaakt, met u bespreken tijdens twee ledenvergaderingen. In Alphen aan de Rijn vindt de ledenvergadering plaats op maandag 20 april van 11.30 tot 13.00 uur.
In Meppel vindt de ledenvergadering plaats op dinsdag 28 april van 9.30 tot 11.00 uur.
Omdat de veranderingen ingrijpend zijn en de afspraken (soms) ingewikkeld, dringen we er bij u op aan om de ledenvergaderingen bij te wonen. We zullen dan alle details met u doornemen en aan u vragen of u kunt instemmen met de gemaakte afspraken.

Informatie of vragen
Voor informatie of vragen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Aletta Bulsink via a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl of tel. 055 - 577 26 40