Raad van State


maandag 20 april 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Poelgeest" van de gemeente Oegstgeest. Het bestemmingsplan is opgesteld omdat de nieuwbouwwijk Poelgeest inmiddels grotendeels is gerealiseerd zonder dat dit in een bestemmingsplan is vastgelegd. Voorheen bestond het gebied uit een agrarisch polderlandschap. Het plan heeft betrekking op een deel van de Broek- en Simontjespolder, op een deel van de Veerpolder en op een klein deel van de Overveerpolder. Het gebied wordt begrensd door de gemeente Teylingen in het noorden, door de gemeente Leiden in het oosten en het zuiden en in het westen door de Haarlemmertrekvaart. Een groot aantal inwoners van Oegstgeest komt tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben meerdere bezwaren aangevoerd tegen het plan. Deze bezwaren hebben betrekking op planologische afweging, de hoogspanningsleiding, geluidshinder van wegverkeer en van de spoorweg, de luchtkwaliteit, privacy en uitzicht. (zaaknummer 200801422/1)
10.30 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van Buitenlandse Zaken van een verzoek van een redacteur van De Volkskrant om openbaarmaking van drie stukken over de Nederlandse positie tegenover een eventuele inval in Irak. De redacteur heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De minister heeft het verzoek afgewezen omdat het om vertrouwelijke documenten zou gaan die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad. Hierin zijn volgens de minister persoonlijke beleidsopvattingen opgenomen. Deze hoeven volgens de Wet openbaarheid van bestuur niet openbaar te worden gemaakt. De redacteur is van mening dat de minister onvoldoende heeft gemotiveerd dat de documenten zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad en betwist dat de documenten uitsluitend persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. De rechtbank in Amsterdam heeft in augustus 2008 de redacteur gedeeltelijk in het gelijk gesteld. Twee van de drie documenten heeft de minister volgens de rechtbank terecht niet openbaar gemaakt, maar met betrekking tot het derde document, een memorandum, heeft de rechtbank overwogen dat dit document ook passages met feitelijke gegevens bevat. Deze passages moet de minister van de rechtbank openbaar maken. De redacteur vindt dit niet genoeg en wil de drie documenten in zijn geheel openbaar gemaakt hebben. Hij komt dan ook tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200806994/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas heeft verleend aan Model Vlieg Club Apollo '68 voor een modelvliegterrein aan Op de Kamp in Horst. De vergunning biedt de mogelijkheid om gemotoriseerde modelvliegtuigen en zwevers te gebruiken op een terrein waar al sinds 1972 in verenigingsverband wordt gevlogen. Op het terrein is een geasfalteerde start- en landingsbaan en een pilotenstandplaats aanwezig. Op het terrein is ook een clubgebouw, een modelbouwwerkplaats en een kantine. Naar aanleiding van klachten over geluidshinder is herhaaldelijk geprobeerd de oude vergunning uit 1972 te actualiseren, maar na 1972 is geen enkele vergunning meer onherroepelijk geworden. Tegen de nieuwe milieuvergunning heeft een omwonende wederom bezwaar ingediend die betrekking heeft op geluidshinder. (zaaknummer 200804919/1)

12.15 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Winschoten om café 't Steegje met ingang van 1 januari 2009 voor een periode van twaalf maanden voor bezoekers gesloten te houden. Volgens de burgemeester zou er in het café diverse keren in harddrugs zijn gehandeld. De café-eigenaar is van mening dat het besluit van de burgemeester niet deugt. Volgens hem zitten er tegenstrijdigheden in het proces-verbaal dat als basis heeft gediend voor de sluiting. Volgens de eigenaar blijkt uit niets dat er harddrugs in het café aanwezig waren voor de verkoop. Ook blijkt niet dat de sluiting noodzakelijk zou zijn om drugsgerelateerde overlast in de omgeving tegen te gaan, aldus de eigenaar. (zaaknummer 200900261/1)

14.00 uur
Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.