Ingezonden persbericht


Persbericht

NEDERLANDERS WEINIG BEZORGD OVER VEILIGHEID TIJDENS FINANCIËLE CRISIS

Vierde Unisys Security Index bevestigt de positie van Nederland als meest onbezorgde land in Europa

Schiphol-Rijk, 20 april 2009 - Uit de resultaten van de vierde Unisys Security Index komt naar voren dat Nederlanders zich weinig zorgen maken over veiligheid, met een score van 86 op een schaal van 0 tot 300. Dit maakt de Nederlanders met betrekking tot veiligheid het meest onbezorgde volk binnen Europa.

De meest recente Unisys Security Index dateert van maart 2009 en is een wereldwijd onderzoek dat twee keer per jaar gehouden wordt onder 8500 inwoners uit negen verschillende landen. In Nederland werden 500 respondenten gevraagd naar hun houding ten opzichte van nationale veiligheid, financiële veiligheid, internetveiligheid en persoonlijke veiligheid.

Het huidige indexcijfer voor Nederland is 86, een punt lager dan gemeten in september 2008. Hiermee is Nederland het enige land wereldwijd waarbij het vertrouwen is toegenomen - zij het minimaal. Nederlanders maken zich het meeste zorgen over hun financiële en internetveiligheid met respectievelijk scores van 99 en 98 punten. Bezorgdheid over nationale veiligheid is met 70 punten zeer laag, persoonlijke veiligheid scoort 81 punten. Negenentwintig procent van de respondenten verwacht dat veiligheidsrisico's enigszins zullen toenemen als gevolg van de financiële crisis en maar liefst tweeënzestig procent verwacht helemaal geen verandering in veiligheidsrisico's door de crisis.

"De vierde Security Index toont dat de economische crisis weinig impact heeft op de houding van de Nederlandse consument met betrekking tot financiële veiligheid; ze maken zich bijvoorbeeld weinig zorgen over het nakomen van hun financiële verplichtingen," zegt Bas de Graeff, Business Security Consultant bij Unisys. "Het feit dat de Nederlanders zich weinig zorgen maken, komt wellicht voort uit het feit dat de Nederlandse overheid goed voor haar burgers zorgt: er is altijd een soort vangnet. De zorgen rondom identiteitsfraude en zijn niet onterecht. Bedrijven, overheden en ook consumenten zullen hier voorzichtig mee om moeten springen en de nodige maatregelen moeten trekken."

Nationale veiligheid
Uit de Security Index komt naar voren dat Nederlanders zich het minste zorgen maken over hun nationale veiligheid. In vergelijking tot de resultaten van het onderzoek in november 2008, is dit zelfs met vier punten afgenomen, van 74 naar 70. Hoewel het risico van terroristische aanslagen door de overheid geclassificeerd is als substantieel (de op één na hoogste categorie), zegt slechts vijftien procent zeer tot extreem bezorgd is over hun nationale veiligheid. Het lijkt het erop dat andere veiligheidsonderwerpen voorrang krijgen en Nederlanders een enigszins apathische houding hebben ten opzicht van nationale veiligheid.

Financiële veiligheid
Ondanks dat het onderzoek middenin de financiële crisis is afgenomen, lijkt het erop dat de Nederlanders zich nog steeds maar weinig zorgen maken over hun financiële veiligheid. Het index cijfer mag dan wel met drie punten toegenomen, van 96 naar 99, toch maakt maar slechts twaalf procent van de ondervraagden zich zorgen over het nakomen van hun financiële verplichtingen. Vijftig procent geeft zelfs aan zich hier helemaal geen zorgen over te maken. Misbruik van creditkaartgegevens blijft wel de belangrijkste bron van zorgen, achtendertig procent blijkt zeer tot extreem bezorgd te zijn.

Internetveiligheid
De indexscore met betrekking tot internetveiligheid is ook toegenomen, van 96 punten naar 98 punten. Zeventien procent van de ondervraagden geeft aan zich serieus zorgen te maken over hun veiligheid wanneer zij online winkelen of bankieren - dit is een toename van twee procent. De Nederlanders maken zich weinig zorgen over hun computerveiligheid, slechts een kwart (25 procent) maakt zich zeer tot extreem zorgen. De Nederlanders die zich extreem zorgen maken is sinds het onderzoek in november 2008 afgenomen. Drieëntwintig procent van de Nederlanders maken zich momenteel geen zorgen over virussen en spam, negen procent meer dan het eerste onderzoek.

Persoonlijke veiligheid
Hoewel het aantal consumenten dat zich zorgen maakt over hun persoonlijke veiligheid zeer laag is, slechts vijf procent zegt hierover zeer tot extreem bezorgd te zijn, blijft ongeautoriseerd toegang tot of misbruik van persoonlijke informatie een van de belangrijkste punten van zorgen. Meer dan een derde (34 procent) van de ondervraagden geeft aan zich hier serieus zorgen over te maken, tegen veertien procent die aangeeft zich hierover geen zorgen te maken.

Ondanks de wereldwijde financiële crisis, verwachten de Nederlanders niet dat het risico met betrekking tot bijvoorbeeld identiteitsdiefstal en andere gerelateerde misdaden zoals creditkaartfraude verder zullen toenemen. Een derde (32 procent) verwacht wel een toename van het risico, terwijl 62 procent aangeeft zich hier geen zorgen over te maken.

###

Noot voor de redactie:
De Index is berekend op een schaal van 0 tot 300, gebaseerd op het niveau van bezorgdheid (0 = bezorgdheid ontbreekt, 300 = hoogste niveau van bezorgdheid).

Voor meer informatie (