Ingezonden persbericht


WIC Nieuwsbriefvoor wijnprofessionals

De "Bordeaux Op z'n Best" selectie 2009 nu bekend

De Bordeaux Op z'n Best selectie 2009
Op maandag 20 april jl. heeft in het hoofdstedelijks hotel The Grand voor de vierde keer een jury van negen wijndeskundigen zich gebogen over een brede selectie van bordeauxwijnen. Met elkaar heeft de jury 113 bordeauxwijnen geselecteerd uit 311 ingezonden wijnen als kwaliteitsbordeaux in de prijscategorie ¤ 4 tot ¤ 15. Van de 113 wijnen hebben 28 bordeaux een consumentenprijs tussen ¤ 4 en ¤ 6,99, 33 bordeaux tussen ¤ 7 en ¤ 9,99 en 52 bordeaux tussen ¤ 10 en ¤ 15.

De meeste geselecteerde wijnen zijn rood, maar er vielen dit jaar ook 24 witte Bordeaux en 3 rosé wijnen in de prijzen. De oudste wijn uit de selectie is van de jaargang 1999. De jaargangen 2005 en 2006 zijn het best vertegenwoordigd met respectievelijk 31 en 32 wijnen.

De Bordeaux Op z'n Best jury bestond dit jaar uit de volgende wijndeskundigen: wijnschrijvers Gert Crum, Cuno van 't Hoff, Noële Ruitenberg en Kyra van Lissum, sommeliers Alexander Renner (restaurant Parkheuvel te Rotterdam), Jaco van Hensbergen (restaurant Calla's te Den Haag), Anjo de Bond (restaurant De Moerbei te Waarmond), Allard Sieburgh (Manager Restaurant Elzenduin Hotel in Ter Heijde aan Zee) en Ronald Opten (Maître bij restaurant La Rive van het Amstel hotel)

Bordeaux Op z'n Best wijngidsje
De selectie van de jury wordt gepubliceerd in het wijngidsje 'Bordeaux Op z'n Best' dat op 6 juni a.s. wordt meegesealed met het glossy magazine 'Elle Eten', hét culinaire lifestyleblad, en op 16 juni bij de twee glossy magazines 'Quote' en 'Red'. Deze drie bladen hebben een totale oplage van 235.000 exemplaren. Tevens zal de Bordeaux Op z'n Best selectie beschikbaar zijn op www.bordeaux.com.

Proeverij voor professionals
De selectie Bordeaux Op z'n Best 2009 wordt op maandag 8 juni gepresenteerd in aanwezigheid van een aantal juryleden. De proeverij wordt gehouden in Restaurant Fifteen te Amsterdam. Tijdens de proeverij zal mevrouw Paz Espejo, oenoloog en adviseur bij het bekende handelshuis Cordier uit Bordeaux twee masterclasses geven over onder andere de nieuwe vinificatie methodes van de droge witte Bordeaux en over het beleid voor duurzame ontwikkeling van de wijnsector in Bordeaux (Bilan Carbonne).

Wijnimporteurs, inkopers, slijters, restaurateurs en journalisten worden persoonlijk uitgenodigd voor deze proeverij.

De krenten uit de pap
Voor de vierde maal organiseert het CIVB, het Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux de selectie "Bordeaux op z'n Best" in Nederland . Met deze campagne streeft het CIVB naar een beter overzicht van betaalbare bordeauxwijnen, de krenten uit de pap in verschillende landen waaronder Nederland. Bordeaux wil laten zien dat er in de regio niet alleen kostbare grand crus worden geproduceerd, maar ook betaalbare kwaliteitswijnen. Het CIVB voert de campagne onder de naam 'Bordeaux Abordables'. In de volgende landen vindt de campagne plaats: China, Denemarken, Duitsland, Groot Brittannië, Hong Kong, Japan, Korea, Rusland, de Verenigde Staten en Zwitserland. In elk land wordt de selectie gemaakt door een lokale jury van wijnspecialisten.

Noot voor de redactie (