Uitgeverij Van Gorcum

Management | Bedrijfs- en Organisatiekunde > Algemeen management

Horizontaal leiderschap - Onderzoek naar leiderschap in organisaties

Auteur(s) Adriaan Bekman Jaar 2009 Druk 1 Aantal pagina's 172 ISBN 9789023244974

Prijs EUR 29,50

Leiderschap verbindt mensen, hun wereld en werkelijkheid. Deze kernzin typeert de diversiteit aan bijdragen over leiderschap in dit boek.
Het lectoraat Mens en Organisatie, aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden, heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met onderzoek naar leiderschap in organisaties. Voor dit onderzoek is een kenniskring in het leven geroepen waarbinnen leidinggevenden samen met medewerkers van de Stenden Hogeschool onderzoek doen. In dit boek doet de kenniskring Mens en Organisatie verslag van haar bevindingen, gegroepeerd rond een drietal delen: praktijkcases, reflecties op leiderschap en methodologie. Het onderzoeksproces is voortdurend een inspirerende ervaring voor alle betrokkenen. Men komt tot dieper inzicht over hoe leiderschap in organisaties werkt: inzicht in hoe de gemeenschap van betrokken mensen veranderingen en vernieuwingen met elkaar realiseren en inzicht in hoe de mensen die daarin meedoen een betekenisvol leven scheppen voor de organisatie en voor zichzelf.
Leiderschap in de organisatie als gemeenschap waarin veranderingen vorm krijgen, manifesteert zich in het scheppen van zingeving voor allen die in een organisatie werken. Dit laatste komt in dit boek naar voren als de essentie van de werking van leiderschap in organisaties.

Dit boek is voor iedereen die in leiderschap wil participeren; als leidinggevende, adviseur, onderzoeker, medewerker, student of docent. De inzichten vormen een stimulans tot verdere ontwikkeling van het leiderschap. Het boek biedt houvast voor degenen die samen werken aan het persoonlijk leiderschap of daar een weg in zoeken. Daarnaast is het boek bedoeld om u te inspireren en uw eigen leiderschap een impuls te geven, hetgeen vruchtbaar uitwerkt in uw persoonlijk leven en in het georganiseerde gemeenschapsleven waaraan u deelneemt.

Dr. Adriaan Bekman is directeur van IMO instituut voor mens en organisatieontwikkeling en lector Mens en Organisatie aan de Stenden University in Leeuwarden. De negen coauteurs van dit boek zijn lid van de kenniskring Mens en Organisatie, verbonden aan het lectoraat. Deze kenniskringleden doen verslag van hun onderzoeksactiviteiten, vanuit de eigen praktijk van leidinggevende, adviseur of docent / onderzoeker.

Horizontaal leiderschap / druk 1
Horizontaal leiderschap / druk 1
A.A.M. Bekman

Horizontaal leiderschap

Voorwoord

Inleiding

Onderzoek naar leiderschap in organisaties
Adriaan Bekman

Deel 1 Praktijkcases

la Sagrada Família
Jaap Jongejan

De veranderende organisatieontwikkeling bij de overheid Ben Verleg

Horizontaal leiderschap in de Belastingdienst
Klaas IJkema

Deel 2 Reflecties op leiderschap

Leiderschap is mensenwerk
Quinten van der Rhoer

Coachen tussen cliënt en klant
John Luijten

Sturende opvattingen van leidinggevenden
Joris Brenninkmeijer

Horizontaal leren
Jarig Komrij

Deel 3 Methodologie

De thematiek van mens en organisatie in het licht van de begrippen objectiveren en thematiseren
Rob Flohr

Methodologie van de evidentie
Adriaan Bekman

Veranderen door actief stil te staan
Heleen Lieffering

Auteurs

Bijlage