Clementie aan ministerVerburg gevraagd voor 24 honden in dodencel


DEN HAAG, 20090420 -- Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten voor al wat leeft hebben in een brandbrief aan minister Verburg van LNV het dringende verzoek gedaan om de executie van 24 pitbulls met een euthanasieadvies, uit te stellen en hun voorstel te honoreren om de honden alsnog een rechtvaardige kans te geven. Aan de minister is voorgesteld dat de dierenorganisaties zelf de kosten voor drie weken herstel voor deze 24 ter dood veroordeelde honden op zich nemen, waarna er een nieuwe test bij deze honden afgenomen kan worden.

Martin Gaus heeft zich bereid verklaard om deze honden voor slechts een geringe onkostenvergoeding bij hem te laten herstellen.De 24 honden zijn afkomstig uit een groep van 60 pitbulls die nog opgesloten zaten vanwege de inmiddels afgeschafte Regeling Agressieve Dieren (die 15 jaar lang duizenden honden ter dood veroordeelde enkel op uiterlijke kenmerken. Deze honden zijn ondanks eerder gemaakte bezwaren van dierenorganisaties getest vanuit maandenlange isolatie in gevangenschap. 41 honden kregen een euthanasieadvies. Minimaal 17 honden zijn er al gedood. Eerder konden vier honden, die door de test een herhaald euthanasieadvies kregen, door inmenging van advocaat en eigenaar herstellen bij Martin Gaus en slaagden daarna voor de test en mochten naar huis. De dierenorganisaties vinden het niet correct dat de minister de eigenaren van de overige honden niet op de hoogte heeft gesteld van deze mogelijkheid, waardoor deze honden een rechtvaardige behandeling en kans op verder leven nu onthouden wordt.

Uit antwoorden van minister Verburg op 15 april jl. op Kamervragen van de Partij voor de Dieren is duidelijk geworden dat een forse meerderheid van de geteste honden een euthanasieadvies hebben gekregen. Verwonderlijk is dit verhoudingsgewijze grote aantal euthanasieadviezen (41 van de 60!) niet, omdat de honden getest werden vanuit een lange geïsoleerde psychisch ziekmakende gevangenschap. Om die reden verzochten de drie dierenorganisaties al eerder (in september 2008 en februari 2009) in brieven aan de minister of zij deze honden een rechtvaardige kans wilde geven door ze pas te testen nadat ze hersteld waren van de trauma's opgelopen door de lange eenzame inbeslagname. Omdat de minister hier nooit op geantwoord heeft is er onlangs een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman.

Vier honden; Boran, Ruby, Gino en Boby, hebben door inmenging van advocaat en eigenaar wel de kans gekregen om na een herhaald euthanasieadvies bij Martin Gaus te mogen herstellen van de traumatische gevolgen die lange eenzame opsluiting op een groepsdier als een hond kan hebben, om daarna opnieuw de test te doen. Het is frappant wat de persoonlijke aandacht, een maatje en de goede begeleiding en huisvesting die de honden bij de familie Gaus kregen kan doen. Zowel Boran en Ruby als Gino en Boby slaagden na een herstelperiode allen voor de test en mochten onder voorwaarden weer terug naar huis. Hieruit blijkt dat de isolatie, de onvoldoende verzorging, de verkeerde omgang en slechte huisvesting waar de inbeslaggenomen honden maandenlang en soms zelfs jarenlang aan bloot gesteld worden het testresultaat dermate negatief beïnvloeden dat van een eerlijke test geen sprake kan zijn. Ook is nu al diverse keren uit rapportage bij honden met een euthanasieadvies gebleken dat de opslaghouder zeer bevooroordeeld was terwijl hij niet veel tijd en energie in de hond gestoken had om daadwerkelijk goed contact met de hond te krijgen. Honden worden hier echter wel op afgerekend. Daarbij komt dat de test onredelijk zwaar is: in de test wordt de lichaamstaal van de hond niet gerespecteerd. Wanneer de hond waarschuwend gromt blijft men hem in de test nog lang daarna uitdagen. Mensen gaan in de test vlak voor de neus van de hond vechten en maken slagbewegingen richting hond. De honden worden gepest en getreiterd terwijl ze niet kunnen vluchten. Daardoor wordt de integriteit van hun lichaam in deze test grenzeloos aangetast. Menige van karakter aardige hond is hierdoor kansloos.





Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten voor al wat leeft