Debuutroman Bang voor het oerwoud van Gerrit de Wilde


Dagboek beeldend kunstenaar Gerrit de Wilde eindelijk in druk verschenen

SNEEK, 20090420 -- 1962. Kersvers uit Nederland. Vier maanden jungletraining. Aankomst in Suriname om daar de dienstplicht te vervullen. Doel: terrorismebestrijding, toen al. De Cuba-crisis is zelfs even actueel. Gerrit de Wilde weet niet wat hem overkomt. Het oerwoud overweldigt. De felrealistische debuutroman van deze beeldend kunstenaar uit Friesland is eindelijk een feit.

"...Er loopt hier een lijkbleke dienstplichtige korporaal van de administratie rond die er helemaal niks aan vindt. Hij lust geen rijst! Geen sambal! Geen ketjap! Niks van dat `peloppervreten!"
Maakt bang soms, zoals een van zijn maten het uitdrukt:

Soldaat Booms roept al gauw: "Het oerwoud beangstigt mij."
Gerrit maakt aantekeningen, in het geheim soms, de leiding `las' mee. Nu heeft hij alles verwerkt tot een roman. Prachtig vormgegeven, vooral door de vele foto's. Het geeft een rijk beeld van het Suriname van die tijd: de natuur en dieren, de bevolking, de kleine dorpen, het reizen en de contacten met de bevolking (dansavondjes met de jonge Surinaamse vrouwen, bezoekjes aan de indianen en bosnegers). Daarnaast krijg je een komische schildering van het leven in de kazernes en geïmproviseerde legerkampen en de soms Jan Cremer-achtige onderlinge contacten. Tijdens zijn diensttijd ontmoet hij Norma, een jonge mooie onderwijzeres. Om dat moment draait zijn leven, weet hij. En toch raken ze elkaar kwijt. Aan haar heeft hij wel het boek opgedragen.

Gerrit de Wilde, de schrijver, is beeldend kunstenaar, woont en werkt in Friesland. Dat valt in de beschrijvingen in deze roman terug te zien. `Het oerwoud beangstigt mij', snel geschreven, recht voor zijn raap, opmerkelijk eerlijk. Een meeslepend debuut.

Gerrit de Wilde, `Het oerwoud beangstigt mij'. ISNB 978-90-79180-11-0

Noot van de auteur: deze felrealistische verhalen zijn ongeschikt voor al te jeudige lezertjes