Participatieladder werkt goed in de praktijk


12 GEMEENTEN, 20090420 -- Medewerkers van zes deelnemende gemeenten zijn enthousiast over het gebruik van de Participatieladder. De ladder geeft inzicht in de mate van maatschappelijke participatie. De gebruikers zijn vooral tevreden over de goede indeling van de treden en de eenvoud van de invoer van gegevens. Er gebeurt van alles rond participatie, maar het is vaak lastig om de buitenwereld te laten zien wat het effect is van al die inspanningen. Ondertussen roept de politiek steeds harder om helder inzicht in de resultaten. De Participatieladder biedt daarvoor de mogelijkheid.

Het participatiebudget brengt de gelden van het gemeentelijk re-integratie-, inburgerings- en educatiebeleid bij elkaar en moet binnen gemeenten de schotten tussen de drie beleidsterreinen wegnemen. Doel is om zo veel mogelijk burgers naar een zo zelfstandig mogelijke positie in de maatschappij te begeleiden, waarbij economische zelfstandigheid het maximaal te bereiken doel is.

Regioplan Beleidsonderzoek heeft in het najaar van 2008 in opdracht van en samen met twaalf gemeenten (Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Rotterdam, Schiedam, Sneek, Utrecht, Venlo en Zwolle) én de VNG de Participatieladder ontwikkeld. Hiermee kan de mate van participatie in beeld worden gebracht. Met de participatieladder kunnen gemeenten periodiek vaststellen in hoeverre het gemeenschappelijke doel van het participatiebeleid wordt gerealiseerd. De Participatieladder kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de integratie van de drie beleidsterreinen.

In de maanden februari en maart hebben zes gemeenten een pilot gehouden met de Participatieladder. Uit de rapportage van Regioplan Beleidsonderzoek blijkt dat er goede resultaten zijn behaald.

Een paar conclusies op een rij:
* De kracht van de Participatieladder is de eenvoud
* De definities en afbakeningen van de treden zijn goed
* Het invoeren van gegevens is gemakkelijk en kost weinig tijd
* Het groeipotentieel is een cruciaal onderdeel van de ladder
* De Participatieladder motiveert medewerkers om naar de participatiemogelijkheden van klanten te kijken
* De ladder maakt beter zichtbaar met welke instrumenten je de participatie kunt vergroten
* De participatieladder stimuleert de uitwisseling tussen re-integratie, inburgering en volwassenenonderwijs
* De participatieladder is een goed instrument voor benchmarking
* Een succesvolle integratie met de `Statistiek Re-integratie Gemeenten' (SRG) is zeer wenselijk.



Zie www.participatieladder.nl (o.a. voor de rapportage over de pilots, interview opdrachtteam en infographics)