Universiteit van Amsterdam

Opening Center for Politics and Communication
Met een debat over de Europese verkiezingen o.l.v. Joris Luyendijk

Maandag 20 april vindt in Amsterdam de officiële opening plaats van het Center for Politics and Communication (CPC). Het CPC, onderdeel van de Amsterdam School of Communications Research (ASCoR) aan de Universiteit van Amsterdam, is hét centrum voor onderzoek en onderwijs op het gebied van politieke communicatie.

Europese verkiezingen 2009
Onderzoekers bij het Center for Politics and Communication doen in meer dan 20 lidstaten van de Europese Unie uitgebreid onderzoek naar de inhoud en effecten van de Europese verkiezingscampagne van juni 2009. In Nederland worden drie grote onderzoeksprojecten uitgevoerd: een inhoudsanalyse van de berichtgeving tijdens de campagne; een panelenquête onder een representatieve groep van 1000 Nederlanders een maand voor en meteen na de verkiezingen; en een dagelijks uitgevoerde peiling in de laatste drie weken van de campagne onder enkele honderden Nederlanders. Het laatste onderzoek zal de dynamiek van de campagne van dag tot dag vastleggen. Het CPC publiceert deze peiling dagelijks op zijn website www.polcomm.org.

Het onderzoek wordt gefinancierd door subsidies van onder meer de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Danish Social Science Research Council, het 7e EU Kaderprogramma en de Universiteit van Amsterdam.

Center for Politics and Communication

Het Center for Politics and Communication streeft er onder meer naar beter inzicht te krijgen in de interactieprocessen tussen burgers, media en politiek. Daarnaast wil het CPC de uitwisseling van kennis en ideeën stimuleren tussen wetenschappers, journalisten, politici en iedereen met een achtergrond of interesse in politieke communicatie.

Kick-off meeting voor de media

Op 20 april is er een kick-off meeting voor de media, met een debat over de komende Europese verkiezingen, de verkiezingscampagnes en de rol van de media.

Onder leiding van debatvoorzitter Joris Luyendijk gaan Mark Kranenburg (correspondent NRC Handelsblad), Claes de Vreese (hoogleraar Politieke Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur CPC), Gemma Buters (persvoorlichter Europese Commissie), René Cuperus (kandidaat Europees Parlement, PvdA) en Annelou van Egmond (campagnemanager D66) hierover met elkaar in debat.

Programma
15.30 Ontvangst zaal Heeren XVII, Bushuis (UvA), Kloveniersburgwal 48, Amsterdam

16.00 Welkom

16.05 Opening CPC: Claes de Vreese

16.20 Inleiding Joris Luyendijk (debatvoorzitter)

16.30 Debat over Europese verkiezingen 2009

17.45 Borrel / Appetizers