Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Uitkomsten van het Berkellandse onderzoek `Daar doen we het voor'

Afbeelding bij afbeelding

Tevredenheid over wegen en fietspaden is toegenomen

In het BerkelBericht van 7 april kondigden we aan dat we in enkele afleveringen in zouden gaan op de uitkomsten van het onderzoek `Daar doen we het voor'. De aflevering van vorige week, ging over een paar algemene punten en over bekendheid en betrokkenheid met Berkelland. Deze week vertellen we meer over `bestuurskracht', oftewel: `in hoeverre vinden de ondervraagden dat de gemeente slaagt in wat ze wil bereiken?'.

Concrete vragen

Als het gaat om het onderwerp `bestuurkracht', hebben we allereerst concreet gevraagd of men weet dat de gemeente bepaalde resultaten nastreeft en als dat zo is, of de gemeente dat met succes doet.

Percentage respondenten dat weet dat de gemeente het volgende wil bereiken:

Inwoners

De gemeente wil bereiken dat meer jongeren lid blijven van een sportvereniging.

2005: 48%

2008: 52%

De gemeente wil bereiken dat boerenbedrijven hun inkomsten kunnen aanvullen met werkzaamheden als natuurbeheer en recreatie of met nieuwe diensten en producten.

2005: 62%

2008: 66%

De gemeente wil bereiken dat burgers en bedrijven zich houden aan de regels die gelden voor bouwen en wonen.

2005: 87%

2008: 91%

De gemeente wil meer samenwerking met dorps- en wijkorganisaties.

2005: 54%

2008: 72%

Succesvol?

De bekendheid met veel onderwerpen is groter geworden. Hieronder staat de beantwoording van de vraag of de gemeente op het betreffende punt ook succesvol is. Opvallend is dat het gemeentebestuur de eigen daden in drie van de vier gevallen kritischer beoordeelt dan de buitenwacht.

Wegen en fietspaden

Een klein gedeelte van de inwoners zegt dat zij het vaakst als voetganger aan het verkeer meedoet (3%). Voor de rest gebruikt ongeveer de helft meestal de fiets, en de andere helft de auto. Over het algemeen is de tevredenheid over de wegen en de fietspaden in 2008 toegenomen ten opzichte van die in 2005. Maar voor fietsvoorzieningen is die beoordeling behoorlijk minder geworden.

Trefwoorden Onderzoek
Mutatiedatum 20/04/2009