Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Gemeente Berkelland bestrijdt de eikenprocessierups preventief

De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk gaan samen de eikenprocessierups bestrijden. Op deze manier hopen ze de overlast efficiënter te bestrijden. Naar verwachting zal de rups zich de komende tijd verder uitbreiden en zich over de gehele gemeente Berkelland verspreiden. De diverse gemeenten verwachten dat daardoor de overlast zal toenemen.

Overlast

De gemeenten hebben als doel vooral de overlast van de processierups te beperken en niet de bestrijding van het diertje op zich. Uitgangspunt hierbij is de `Leidraad beheersing eikenprocessierups', die ontwikkeld is in opdracht van de `Landelijke Expertgroep Eikenprocessierups'. Zie de website van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, www.minlnv.nl.

Bestrijdingsmethode

In Berkelland worden de rupsen en nesten verbrand en opgezogen. En net als de andere gemeenten doet Berkelland ook nog aan preventie. Hierbij worden alleen de gemeentelijke eikenbomen bespoten met een biologisch middel in de periode april-mei als het eikenblad uitloopt. Daarnaast worden in de periode mei-september de rupsen en nesten weggezogen en verbrand.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen en maken op de stam of de dikkere zijtakken van de inlandse eiken spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel

(eikenbladeren van vooral de inlandse eik) De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn herkennen aan de specifieke nesten:

dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Ook mensen die in de nabijheid van besmette bomen komen kunnen hinder ondervinden, omdat de brandharen zich door de lucht verspreiden. De reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren, een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritatie en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kanverlichting geven.

Bij ernstige klachten wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

Voorkomen overlast

Ongemak kan voorkomen worden door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-) gebieden, waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

Als u de rups ziet

U kunt als u een eikenprocessierups ziet contact op nemen met de gemeente Berkelland, telefoon 0545 250 250. De gemeente Berkelland bestrijdt alleen rupsen in gemeentelijke bomen. Als u in uw eigen bomen rupsen aantreft, moet u zelf contact opnemen met een bedrijf voor bestrijding. Wij raden u aan bestrijding niet zelf uit te voeren.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van LNV: http://www.min.lnv.nl/eikenprocessierups

Voor dit jaar zal er op de volgende wegen preventief bespoten worden:

Ruurlo

Strengendijk, Vellerdwarsdijk, t Veller, Veldermansdijk, Modijk, Tolhutterweg, Kapersweg, Elzeboomweg, Haarweg, Laarbraakweg, Foekendijk, Morsdijk, Kaaldijk, Slootsdijk, Manpadweg, Nieuwenhuishoekweg, Vosheuvelweg, Broekweg, Berenschotweg, Lage Scheiddijk, Meimansteeg, de Huikert, Brouwershoekweg, 't Rijkenbarg, Oltwater, Weusdijk, Hietland.

Borculo

Wessel van Eyllaan, Beltrumseweg, Heelweg, Geerdinkweg, Waterhoekdijk, Lebbenbruggedijk, Oude Nettelhorsterweg, Scherpzichtdijk.

Beltrum

Zieuwentseweg, Schuurmansweg, Veenweg, Rentinksweg, Breedslatsweg, Severtweg, Broedersweg, Ringweg, Grolseweg, Meenweg.

Geesteren

Aaftinksdijk, Griemerweg, Brokersweg, Oude Diepenheimseweg

Eibergen

Landweerdijk, Kerkdijk, Kiefteweg, Molenweg, Eimersweg, Kerkloolaan, Meeldijk, Winterswijkseweg, Slemphutterweg, Rekkenseweg, Rekkense Binnenweg, Mallumse Peppeldijk,, Leugemorsweg, Haaksbergse Binnenweg,, Woestenes, Oude Needseweg, Rietmolenseweg, Munsterdijk.

Rekken

Oldenkotseweg, Den Borgweg

Trefwoorden Eikenprocessierups
Mutatiedatum 20/04/2009