Ingezonden persbericht


Persbericht 20 april 2009

Hans Achterhuis wint de Socrateswisselbeker 2009 met zijn boek Met alle geweld

Filosoof Hans Achterhuis kreeg de prijs uitgereikt omdat hij volgens de jury het beste en meest prikkelende filosofische publieksboek van 2008 heeft geschreven. Achterhuis ontving de beker tijdens de Nacht van de Filosofie, afgelopen vrijdag in Felix Meritis in Amsterdam. Het boek is volgens de jury de voorlopige kroon op het werk van Achterhuis: 'Met alle geweld is het filosofische meesterstuk van Hans Achterhuis. Met behulp van een op het eerste gezicht heel bescheiden omschrijving van geweld weet hij de vele aspecten van dit veelkoppige monster te onthullen. Als een filosofische veelvraat heeft hij zich de relevante literatuur ten nutte gemaakt. Het geweld is volgens Achterhuis het meest virulent aanwezig waar utopische dromen samengaan met een doel-middeldenken en met maakbaarheidsfantasieën. Het radicaal willen uitbannen van alle geweld is zelf zo'n utopische droom. In plaats daarvan houdt Achterhuis aan het slot van zijn dikke boek een voorzichtig pleidooi voor instituties die ons ertoe in staat stellen om het geweld niet radicaal uit te bannen, maar te domesticeren. Een bij uitstek prikkelend boek, helder geschreven en filosofisch doorwrocht.'

De jury van de Socrateswisselbeker bestaat uit Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam), Leonie Breebaart (Trouw), Anna Luyten (Knack), Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine)

Eerdere winnaars:
In 2002 ging de Socrateswisselbeker naar Michiel Leezenberg voor zijn boek Islamitische filosofie. Een geschiedenis (Bulaaq) In 2003 gaf hij de beker door aan Jos de Mul, die hem won met Cyberspace Odyssee (Klement) In 2004 won Dick Pels de Socrateswisselbeker voor het boek, De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy (Anthos) In 2005 kreeg Wouter Kusters de beker voor Pure Waanzin (Nieuwezijds) In 2006 won Andreas Kinneging de Socrateswisselbeker voor zijn boek Geografie van goed en kwaad (Spectrum) In 2007 won Chris Buskes de beker met Evolutionair denken. De invloed van Darwin op ons wereldbeeld (Nieuwezijds) In 2008 ging de prijs naar Frank Ankersmits De sublieme historische ervaring (Historische uitgeverij)