Keurmerk Goede Doelen van start

20/04/2009 20:19

Stichting Keurmerk Goede Doelen

Keurmerk Goede Doelen van start

Het Keurmerk Goede Doelen, een initiatief van het Instituut voor Sponsoring en Fondsenwerving (ISF) en de Stichting Nationale Goede Doelen Test (SNGDT), is gereed. Vanaf 1 mei a.s. kunnen goede doelen organisaties het Keurmerk aanvragen op http://www.keurmerkgoededoelen.nl.

Aanleiding

Eind 2007 zijn het ISF en de SNGDT een samenwerking aangegaan om een kwalitatief goed keurmerk voor goede doelen organisaties te ontwikkelen. De belangrijkste aanleiding was dat er geen keurmerk bestond dat qua kosten en tijdsinspanning haalbaar is voor kleinere goede doelen. Ook bestond er geen keurmerk dat voorziet in de informatiebehoefte van donateurs met betrekking tot goede doelen. Het verkrijgen en behouden van het Keurmerk Goede Doelen vergt een beperkte inspanning (1 tot 3 mandagen). Het hele aanvraagproces is zoveel mogelijk gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Daardoor zijn de kosten (400 Euro per jaar) dermate laag dat deze voor een groot deel van de fondsenwervende ANBI's geen beletsel kunnen zijn om het Keurmerk aan te vragen. Daarnaast voorziet het Keurmerk Goede Doelen in de informatiebehoefte van donateurs ten aanzien van goede doelen organisaties. Zo geeft het Keurmerk donateurs o.a. inzicht in de prestaties van de goede doelen organisaties.

Criteria

Om het Keurmerk Goede Doelen te verkrijgen, dienen goede doelen organisaties aan de volgende 8 criteria te voldoen: (1) beschikken over de ANBI-status; (2) beschikken over bonafide bestuurders; (3) fondsenwerven volgens een gedragscode; (4) behoorlijk inzicht geven in de strategie van de organisatie; (5) behoorlijk inzicht geven in de belangrijkste risico's en de waarborgen; (6) inzicht geven in de financiële kerngegevens; (7) behoorlijk inzicht geven in de gerealiseerde prestaties versus de geplande prestaties; en (8) helder communiceren met donateurs en andere belanghebbenden.

Documenten

Het aantal documenten dat een goede doelen organisatie dient te vestrekken als zij het Keurmerk Goede Doelen aanvraagt, is beperkt. Het Keurmerk Goede Doelen maakt maximaal gebruik van bestaande (wettelijke) regelingen zoals o.a. de ANBI-regeling. Ook wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de gegevens van organisaties die al bepaalde aspecten van een fondsenwervende instelling controleren, zoals de externe accountant. Goede doelen organisaties dienen o.a. een verklaring van de externe accountant (of extern administratiekantoor voor kleinere goede doelen organisaties) aan te leveren en een uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Voor nadere informatie:

Stichting Keurmerk Goede Doelen.

Postbus 95305

2509 CH Den Haag

phone: +31 70 799 9139

fax: +31 70 799 9370

info@keurmerkgoededoelen.nl

http://www.keurmerkgoededoelen.nl





http://www.keurmerkgoededoelen.nl