Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam/Belgrado, 20 april 2009

"Felix Meritis Belgrado" feestelijk geopend

Op donderdag 16 april jl. is in Belgrado het gloednieuwe Europees Centrum voor Cultuur en Debat: The City (GRAD) officieel geopend. The City is gehuisvest in een nieuw onderkomen aan de oevers van de Sava rivier, waar de laatste twee maanden een multifunctionele publieke ruimte gecreëerd is.

Deze nieuwe aanwinst voor het culturele leven in de hele regio van voormalig Joegoslavië is opgezet naar het model van Felix Meritis in Amsterdam. Het programma en het bedrijfsplan zijn door Cultural Front (Belgrado), MillenniuM (Kragujevac) en Cultural Centre (Zrenjanin) in nauwe samenwerking met Felix Meritis ontwikkeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor financiële steun verstrekt in het kader van het MATRA programma, gericht op maatschappelijke transformatie processen in de betreffende regio.

Met het organiseren van verschillende culturele activiteiten zoals festivals, workshops en debatten, wil The City aan de inwoners van Belgrado, Kragujevac en Zrenjajin laten zien dat Servië misschien ver weg ligt van Brussel, maar niet ver van Europa: Servië hoort thuis in een multiculturele samenleving van Europese mensen.

Eerder al begeleidde Felix Meritis een soortgelijk project in Novosibirsk (Siberië), getiteld Kuhnya.

Einde persbericht

--------------------------------