( BW)(CA-APPLIED-MATERIALS) Sunfilm en Applied Materials bereiken mijlpaal in zonne-industrie met certificering van ‘s werelds eerste SunFabTM-lijn met tandemverbindingen

SANTA CLARA, Californië (VS), en GROßRÖHRSDORF, Duitsland--(BUSINESS WIRE)--Apr 20, 2009--

Sunfilm, AG en Applied Materials, Inc., hebben vandaag bekendgemaakt dat ‘s werelds eerste zogenaamde dunne-filmlijn met tandemverbindingen van SunFab die is geïnstalleerd in de Sunfilm-vestiging in Großröhrsdorf (D) op 14 april 2009 fabrieksacceptatie heeft bereikt. De lijn heeft met behulp van 5,7m2 substraten certificering gekregen voor de definitieve acceptatietest, waarbij wordt gecontroleerd of deze heeft voldaan aan de specificaties voor het produceren van fotovoltaïsche zonnemodules met efficiënties tot maar liefst 8%, en de specificaties voor productie en totale jaarlijkse capaciteit. De lijn wordt vanaf nu in grotere hoeveelheden geproduceerd.

“We zijn blij te hebben aangetoond dat tandemverbindingstechnologie schaalbaar is voor grote panelen en dat deze panelen met grotere efficiëntie kunnen worden geproduceerd in hoeveelheden die ze ideaal maken voor zonne-installaties die worden gebruikt door nutsbedrijven”, aldus Mike Splinter, voorzitter en CEO van Applied Materials. “De opkomst van SunFab tandemverbindingsproductlijnen is een belangrijke zakelijke en technologische prestatie waarmee de industrie een volgende stap zet in de richting van het zeer sterk veranderen van de manier waarop over de hele wereld energie wordt gegenereerd.”

“Het is een belangrijke mijlpaal in de groei van onze fabriek”, aldus Wolfgang Heinze, Sunfilm’s COO en voorzitter van de Raad van Bestuur. “De technische teams van Sunfilm en Applied Materials hebben nauw samengewerkt om onze prestaties naar dit indrukwekkende niveau te brengen. We zijn er trots op dat we de eerste tandemverbindingsproductielijn ter wereld hebben waarvoor certificering is bereikt.”

“Dit is een uitstekende prestatie voor zowel Sunfilm als Applied, die onze technische excellentie laat zien en ons vermogen samen te werken en het succes van onze klanten mogelijk te maken”, aldus Dr. Randhir Thakur, senior vice president en algemeen directeur van de SunFab-bedrijfsgroep “Thin Film Solar and Display”. “Het snel stimuleren van vooruitstrevende technologie tot daadwerkelijke productie is een belangrijke verdienste van Applied en deze mijlpaal is een nieuw voorbeeld van ons vermogen om de tandemverbindingstechnologie snel over te brengen vanuit het lab naar de commerciële productie.”

Dunne-film-tandemverbindingspanelen gebruiken in vergelijking met traditionele zonnemodules die worden geproduceerd met kristallijne siliciumplakken ongeveer 1/50ste van de hoeveelheid silicium per watt elektriciteit die wordt geproduceerd. Door tandemverbindingstechnologie te combineren met ultragrote substraten van 5,7m2 en capaciteiten voor productie in grote hoeveelheden, verwacht Sunfilm te kunnen aansluiten bij vele verschillende toepassingen van klanten voor volledige, halve en kwartpanelen. Dit kan de kosten van geïnstalleerde zone-energie aanzienlijk verlagen. Een kwartmodule van 1,4m2 genereert tot wel 115Wp, een volledig paneel van 5,7m2 ongeveer 450Wp .

“We zijn ontzettend blij met deze prestatie. Dit succes maakt dunne-film-silicium met tandemverbinding tot een realiteit en plaatst Sunfilm in een ideale positie om de markt te bedienen met een milieuvriendelijk product dat een hoog aantal kilowatt-uur bereikt tegen aantrekkelijke kosten”, aldus Dr. Sven Hansen, Chief Investment Officer bij Good Energies en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Sunfilm.

“Dit is uitstekend nieuws voor onze bestaande en toekomstige klanten”,aldus Dr. Sicco W.T. Westra, Chief Business Development Officer bij Sunfilm. “We kunnen nu beginnen onze producten in grotere hoeveelheden te leveren. Met een totale jaarlijkse capaciteit van ruim 120MWp tussen de eerste productielijn en onze tweede productielijn die we later dit jaar willen gaan opstarten, staan we in een sterke positie om aan de vraag van de markt te voldoen.”

Sunfilm AG is eind 2006 opgericht door Good Energies en NorSun en is gevestigd in Großröhrsdorf, Duitsland. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt fotovoltaïsche modules op basis van uiterst efficiënte dunne-film-siliciumtechnologie met tandemverbinding. Deze modules zijn tot wel 5,7m2 in afmeting. Er zijn ook halve en kwartmodules verkrijgbaar. www.Sunfilmsolar.com

Applied Materials, Inc. (Nasdaq:AMAT) is wereldwijd marktleider op het gebied van Nanomanufacturing Technology™-oplossingen met een gevarieerde portefeuille van innovatieve apparatuur, diensten en softwareproducten voor de productie van halfgeleiderchips, platte panelen, fotovoltaïsche zonnecellen, flexibele elektronica en energie-efficiënt glas. We passen bij Applied Materials, Nanomanufacturing Technology toe om de manier waarop mensen leven, te verbeteren. Kijk voor meer informatie op www.appliedmaterials.com.

Zie voor illustraties en bijlagen de Multimedia Galerij: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5943329&lang=nl

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:

Applied Materials
David Miller, +1 408-563-9582 (zakelijke/financiële pers)
Betty Newboe, +1 408-563-0647 (handelspers)
Michael Sullivan, +1 408-986-7977 (financiële gemeenschap)
of
Sunfilm
Dr. Sicco W.T. Westra, +49 35952 280 1200 (pers)