Gemeente Bolsward




12-04-09

Herindelingsontwerp wordt herindelingsadvies



Maandag 20 april behandelen de vijf gemeenteraden de concept-reactienota over de ingediende zienswijzen op het Herindelingsontwerp, het concept-Herindelingsadvies en het Plan van Aanpak.

De raadsvergadering van de gemeente Bolsward begint om 19.30 uur. U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom op het Stadhuis van Bolsward.

Met de vaststelling van het Herindelingsadvies is de besluitvorming over de gemeentelijke herindeling door de raad afgerond.

Zie voor meer informatie www.fusiesudwestfryslan.nl

Op de website vindt u meer informatie over het herindelingsadvies, de reactienota en het Plan van Aanpak.

Een toelichting

Herindelingsontwerp
De gemeenteraden van Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel hebben besloten te fuseren. Ter uitwerking van deze besluiten is een herindelingsontwerp opgesteld. Dit is de eerste formele stap in het kader van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi).

Reactienota
In de reactienota geeft de stuurgroep reacties op 462 ingekomen zienswijzen vanuit de inwoners van Nijefurd op het hierboven omschreven herindelingsontwerp. De vijf gemeenteraden moeten de vraag gaan beantwoorden of de zienswijzen aanleiding geven tot aanpassing van het herindelingsontwerp.

Herindelingsadvies

Na bespreking van de reactienota vindt er op 20 april besluitvorming plaats en verandert het herindelingsontwerp in herindelingsadvies. Dit herindelingsadvies gaat vervolgens op route naar de provincie Fryslân en daarna Den Haag.

Plan van aanpak

Het plan van aanpak is kaderstellend en leidend in het proces van de herindeling. Het geeft de gemeenteraden, de colleges van burgemeesters en wethouders, de stuurgroep herindeling, de projectorganisatie herindeling en de ondernemingsraden van de gemeenten een handvat om de voortgang in het proces te controleren en bij te sturen. Als de gemeenteraden met het plan instemmen, is het plan van aanpak te beschouwen als een bestuursopdracht van de gemeenteraden. Het biedt een overzicht van inhoudelijke keuzes voor het beleid die de nieuwe gemeente moet maken. De stuurgroep draagt zorg voor de uitvoering en legt regelmatig verantwoording af over het plan van aanpak.