Ingezonden persbericht


Gemeente Rotterdam Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis 2009 | 00 Coolsingel 40, Rotterdam Postadres: Postbus 70012 17 april 2009 3000 KP Rotterdam Secretariaat Concerncommunicatie: Telefoon 010-4172918 Weekbericht van 20 tot en met 26 april 2009

Wethouder Geluk presenteert resultaten Lekker Fit!

Maandag 20 april om 10.00 uur presenteert jeugdwethouder Leonard Geluk op de Oscar Romeroschool de nieuwe resultaten van het project Lekker Fit! In aanwezigheid van onder meer de directeur van de school en de schooldiëtiste bespreekt hij de uitkomsten van het project op het gebied van overgewicht, Body Mass Index (BMI) en gezond gedrag. Aansluitend volgt een gymles. Het doel van Lekker Fit! is dat gezond gedrag weer gewoon wordt. Dit gebeurt door kinderen te stimuleren om te bewegen, door een vakleerkracht minimaal drie uur per week bewegingsonderwijs te laten geven en het stimuleren van gezonde voeding door speciale lespakketten en voorlichting door voedingsdeskundigen en diëtisten. De Oscar Romeroschool ligt aan de Isaac Hubertstraat 151.
(Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Dénis Wiering, tel. 010 - 433 9846)

Wethouder Leonard Geluk bij PleinPubliek I over dwang en drang in de hulpverlening

Jeugdwethouder Leonard Geluk is op maandag 20 april van 15.00 tot 16.00 uur aanwezig bij PleinPubliek 1 Drang en dwang in de hulpverlening: moraliteit, ethiek en methodisch handelen, in Arminius, Museumpark 3. Leonard Geluk en Ton Notten, lector grootstedelijke problematiek, zijn de inleiders van het debat. PleinPubliek is het debatcafé FlexusJeugdplein in samenwerking met Kenniskring `Opgroeien in de Stad' van de Hogeschool Rotterdam. (Voor meer informatie: Flexus Jeugdplein, Ingrid Simons, tel. 010 ­ 221 1982)

Wethouder Grashoff bij afscheid Mickey Teenstra

Maandag 20 april om 20.15 uur spreekt wethouder Rik Grashoff Mickey Teenstra-Verhaar toe tijdens haar afscheid als voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur in De Unie, Mauritsweg 35. Vier jaar geleden vroeg het college van B en W aan Mickey Teenstra om als eerste voorzitter van de nieuw op te richten Rotterdamse raad voor kunst en cultuur op te treden en de raad samen te stellen. In juni 2005 werd de raad officieel geïnstalleerd. Nu na vier jaar zijn de meeste leden van het eerste uur volgens rooster afgetreden en draagt Mickey Teenstra de voorzittershamer over aan Melanie Post van Ophem. (Voor meer informatie: RRKC, Hugo Bongers, tel. 010 ­ 433 5833)

Pagina 1 van 1





Weekbericht
2009 | 00
Pagina 2 van 6

Burgemeester Aboutaleb in gesprek met jongeren over `Your Identity'

Op dinsdag 21 april om 17.15 uur gaat burgemeester Ahmed Aboutaleb in YourSpace aan de Kruiskade 9 in gesprek met vijfentwintig jongeren over hun eigen identiteit en binding met Rotterdam. Na het gesprek met de burgemeester volgt voor de jongeren nog een reeks buitengewone ontmoetingen en activiteiten in de stad. De belevenissen van deze jongeren zijn te volgen op de website: http://www.youridentity09.nl/. `Your Identity' wordt georganiseerd in het kader van YOUR WORLD, het thema van Rotterdam Europese jongerenhoofdstad. (Voor meer informatie: Lonneke van der Noordt, Lokaal Rotterdam, tel. 010 ­ 433 30 66)

Wethouder Harbers in debat over binding hoogopgeleiden aan de stad

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) gaat op dinsdag 21 april om 19.00 uur in debat met diverse professionals en ervaringsdeskundigen over het binden van jonge hoogopgeleiden aan Rotterdam. Het debat wordt gehouden tijdens een mini- symposium over dit onderwerp waar ook het woonwensenonderzoek onder jonge hoogopgeleiden wordt gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door woningcorporatie Woonbron en studentenhuisvester DUWO. Voor Rotterdam zijn studenten en afgestudeerden van groot belang: vanwege hun kennis, hun impulsen aan de economie, maar ook hun bijdrage aan de uitstraling van de stad. De Gemeente Rotterdam zet zich samen met verschillende partijen die betrokken zijn bij het aanbod voor studenten, in om de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor studenten en afgestudeerden. Bijvoorbeeld door het stimuleren van programma's op het gebied van woningbouw en projecten om studenten goed te laten doorstromen naar het Rotterdamse bedrijfsleven. Het mini- symposium wordt georganiseerd in projectruimte DEK 22 aan de Willem Buytenwechstraat 22.
(Voor meer informatie: Diana Molenaar, Communicatie Woonbron, tel. 06 - 51 77 77 86 of dmolenaar@woonbron.nl)

Wethouder Grashoff neemt lespakket "Ik heb een tante in..." in ontvangst

Woensdag 22 april om 9.30 uur neemt wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) het lespakket "Ik heb een tante in..." in ontvangst op de Oscar Romeroschool aan de Isaac Hubertstraat 151 in Crooswijk. Aan de hand van een leuke DVD (30 minuten), leren de kinderen spelenderwijs over andere culturen en topografie. De DVD is gemaakt door junior journalisten in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Zij hebben speciaal voor hun leeftijdsgenoten reportages hebben gemaakt in het land waar zij veel familie hebben. Met de meegeleverde wereldkaart en paspoortjes in het lespakket kunnen de kinderen zelf kijken hoe internationaal de klas / school is. Het doel van het lespakket is kinderen op een interactieve manier meer te leren over elkaars cultuur en achtergrond.
(Voor meer informatie: Filip Braams, tel. 06 ­ 1141 0741)

Wethouder Geluk opent nieuwe locatie basisscholen Willibrord en Jan Prins

Woensdag 22 april om 12.45 uur opent onderwijswethouder Leonard Geluk het nieuwe onderkomen van de rooms-katholieke Willibrordschool en Montessorischool Jan Prins aan de Nieuwstraat 15. De nieuwe locatie biedt veel ruimte en mogelijkheden. Iedere klas heeft een digitaal schoolbord en er is een theater en een groot speelplein op het dak. (Voor meer informatie: RVKO, Peter van Deursen, tel. 010 ­ 453 7524)





Weekbericht
2009 | 00
Pagina 3 van 6

Wethouder Kriens neemt jubileumboek Ron Wichmanhuis in ontvangst

Woensdag 22 april om 16.00 uur neemt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn en volksgezondheid) het jubileumboek van het Ron Wichmanhuis in ontvangst. Op 1 mei sluit het Ron Wichmanhuis na vijftien jaar de deur. Het boek vertelt en verbeeldt de verhalen over het leven in en om het Ron Wichmanhuis. De feestelijke presentatie vindt plaats in Arminius, Museumpark 3.
(Voor meer informatie: Ron Wichmanhuis, Hermen van Dorp tel. 010 ­ 411 6085)

Wethouder Karakus reikt naturalisatiebesluiten uit

Op woensdag 22 april is wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) van 20.00 tot 21.45 uur aanwezig bij de naturalisatieceremonie in de hal van Publiekszaken stadhuis, tegenover het hoofdbureau van politie. De wethouder houdt een toespraak en reikt de naturalisatiebesluiten uit. Met dit besluit krijgen de aanwezigen officieel de Nederlandse nationaliteit. (Voor meer informatie: Publiekszaken, Sara van Eijk, tel. 010 ­ 417 2371)

Wethouder Geluk neemt boek Rotterdamse vaders in ontvangst

Op donderdag 23 april om 13.15 uur neemt wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) het boek Rotterdamse vaders in ontvangst tijdens de conferentie "Over vaders gesproken" in Congrescentrum Engels, Stationsplein 45. In Rotterdamse vaders geven tien vaders een kleurrijk beeld over de opvoeding van hun kinderen. Leonard Geluk is een van de vaders. Tijdens de conferentie zal hij zal kort spreken over het belang van vaderschap bij de opvoeding. (Voor meer informatie: Scala, expertisecentrum voor emancipatie en participatie, Teana Boston- Mammah, tel. 010 ­ 443 0001)

Wethouder Kriens opent multifunctioneel centrum De Kristal

Op donderdag 23 april om 15.30 uur verricht wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) de openingshandeling van multifunctioneel centrum De Kristal in Nesselande. Jantine Kriens zal een toelichting geven op het Wmo-beleid van de gemeente en de rol van De Kristal daarin. Bijzonder aan dit centrum zijn de architectonische structuur en de unieke samenwerking tussen een groot aantal organisaties en instellingen op het gebied van zorg en cultuur. Bij de Kristal zijn alle buurtbewoners en andere belangstellenden welkom. Gezinnen, jongeren, mensen met een beperking, senioren, iedereen mag meedoen. De feestelijke opening wordt omlijst met cabaret op maat. De Kristal is gevestigd op de hoek Cypruslaan en Korfoepad in Nesselande. (Voor meer informatie: Humanitas-Alexander, Caroline van Jaarsveld, tel. 010 -251 1400)





Weekbericht
2009 | 00
Pagina 4 van 6

Wethouder Grashoff verzorgt inleiding bijeenkomst Music Matters Music Matters organiseert 23 april een bijeenkomst voor alle organisaties in de stad die zich bezighouden met muziek en mogelijk betrokken zouden kunnen worden bij Music Matters. Doel van de bijeenkomst is vooral deze partijen met elkaar in contact komen en zien wat Music Matters doet en kan betekenen. Music Matters stimuleert met verschillende projecten de (muzikale) talenten van kinderen, jongeren en volwassenen en zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten, ongeacht hun culturele achtergrond of leeftijd. Uit deze ontmoetingen ontstaan weer cross-overs en nieuwe muzikale samenwerking. Wethouder Rik Grashoff (cultuur en participatie) houdt om 16.00 uur een inleiding over zijn visie op (cultuur)participatie en de rol van muziek en Music Matters daarbij. De bijeenkomst vindt plaats in WMDC, Steijnweg 10 in Katendrecht. (Voor meer informatie: Music Matters, Rinske Brand, tel. 06 ­ 2127 4661)

Wethouder Harbers sluit project `Scholen voor duurzaamheid' af

Op donderdag 23 april rond 16.15 uur is wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) aanwezig bij de slotmanifestatie van het project `Scholen voor duurzaamheid'. Tijdens het project is aan jongeren, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, gevraagd om ideeën en oplossingen aan te dragen voor duurzame mobiliteit in de Rotterdamse haven en stad. Zo'n 1.000 scholieren gingen aan de slag met dit vraagstuk. Tijdens de slotmanifestatie op 23 april presenteren de scholieren hun plannen aan wethouder Harbers. De gemeente Rotterdam timmert al behoorlijk aan de weg als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot in de Rotterdamse regio. Dit komt voort uit het programma van het Rotterdam Climate Initiative (RCI), dat zich ten doel stelt van Rotterdam de `World Capital of CO2-free energy' te maken. (Voor meer informatie: Irene Warbout, Communicatie dienst Sport en Recreatie, tel. 010 ­ 267 31 22)

Wethouder Geluk bezoekt kindvriendelijke wijkdag Liskwartier

Donderdag 23 april om 17.00 uur bezoekt wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) de kindvriendelijke wijkdag Liskwartier in buurthuis 't Lispunt, Nootdorpstraat 6 / Voorburgstraat 164. Tijdens de wijkdag wordt de pedagogische visie van Rotterdam Kindvriendelijk gepresenteerd en gaan professionals hierover in gesprek. (Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Gudrun Feldkamp, tel. 010 ­ 891 4482)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Schrijer in gesprek met werkgevers tijdens Rotterdamse Werktop

Op donderdag 23 april om 17.30 uur in de Citrusveilinghal (Marconistraat 54) nemen burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) deel aan de Rotterdamse Werktop. Tijdens deze netwerkbijeenkomst kunnen de deelnemers (vooral werkgevers) verschillende workshops volgen waarbij trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in context van de economische crisis centraal staan. Zo zijn er informatieve workshops over mobiliteitscentra en wordt er gepraat over scholingsmogelijkheden en HR oplossingen. Ook maken de deelnemers kans op een exclusief 1 op 1 gesprek met onder meer burgemeester Aboutaleb en wethouder Schrijer. (Voor meer informatie: Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 ­ 51 07 47 91)





Weekbericht
2009 | 00
Pagina 5 van 6
Wethouder Karakus verricht feestelijke handeling voor project voor project `51°6 NB'

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) verricht vrijdag 24 april om 15.15 uur een feestelijke handeling voor het project '51°6 graden Noorderbreedte' aan de Argonautenweg in de deelgemeente Hillegersberg. '51°6 NB' biedt diverse eengezinswoningen, appartementen en twee-onder-een-kapwoningen aan de noordzijde van de wijk 110-morgen. Deze wijk is een polder van circa 85 hectare, die in 1772 is drooggemaakt. De laatste jaren is de wijk door middel van sloop en herbouw aangepast aan de hedendaagse wooneisen. '51°6 NB' is één van de deelprojecten die 110-morgen aantrekkelijker heeft gemaakt. (Voor meer informatie: Farida Aghris, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 5133 7095)

Wethouder Baljeu opent nieuw tracé Schiedam- Vlaardingenlijn

Wethouder Jeannette Baljeu opent, als portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de Stadsregio Rotterdam, vrijdag 24 april om 15.30 uur het nieuwe tracé van de Schiedam-Vlaardingenlijn. De opening verricht de wethouder samen met wethouder Yorick Haan (gemeente Schiedam) en Pedro Peters (Algemeen Directeur RET). Met de komst van dit tracé heeft de regio Rotterdam er een belangrijke openbaar vervoer aansluiting bij. Het tracé wordt geopend in de Overschiesestraat in Schiedam.
(Voor meer informatie: Aart van Kapel, communicatie Stadsregio Rotterdam, tel. 06 - 4578 2028)

Wethouder Schrijer onthult Tetris Wall

Op zaterdag 25 april opent wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) om 16.00 uur de Tetris Wall. Het nieuwe kunstwerk aan de kopgevel van de Wolphaertstraat op de hoek van de Clemensstraat in Rotterdam Zuid. In dit kunstwerk zijn vlaggen van verschillende landen verwerkt in het stramien van het bekende computerspel Tetris. Het werk dat ontworpen is door kunstenaar Guiseppe Licari, staat symbool voor de diversiteit van een multiculturele en internationale gemeenschap. Een gemeenschap die telkens van samenstelling en vorm verandert, net als het Tetris- spel. Vergelijkbaar met de situatie in de wijk Charlois. De wethouder onthult het kunstwerk samen met de bewonersgroep Wolphaertstraat. (Voor meer informatie: Jannie Hommes, Stichting Culturele Kaart Rotterdam, tel. 06 - 24 71 51 44)

En verder...
spreekt wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) op maandag 20 april om 19.00 uur tijdens het diner van The Rotterdam Committee of the American Chamber of Commerce in het Westin Hotel aan het Weena 686. Het diner wordt enkele malen per jaar georganiseerd voor Nederlandse en Amerikaanse ondernemingen in Rotterdam. Tijdens het diner zal wethouder Harbers spreken over het Rotterdamse klimaatbeleid en kansen voor duurzaam ondernemen. (Voor meer informatie: Odie Geerligs ­ van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 ­ 51 07 47 86)

bezoekt onderwijswethouder Leonard Geluk op dinsdag 21 april om18.30 uur de spelletjesavond bij basisschool De Klaver Carnisse, Klaverstraat 44. Vaders spelen tijdens deze avond spelletjes met hun eigen kinderen op het plein en in school. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Petra Verheij, tel. 010 ­ 417 3511)





Weekbericht
2009 | 00
Pagina 6 van 6
is wethouder Rik Grashoff op donderdag 23 april om 12.00 uur aanwezig bij de officiële (her-)opening van Aya de Schakel aan de Mathenesserdijk 357 in Delfshaven. Aya de Schakel is een samenwerking tussen de Aya Sofia moskee en het sociaal-cultureel en maatschappelijk werk. Deze dienstverlenende organisaties breiden de bestaande dienstverlening uit en proberen de bezoekers van de moskee verder te verleiden tot participatie. (Voor meer informatie: deelgemeente Delfshaven, Fred Burggraaf, tel. 010-425 0434)

gaat wethouder Leonard Geluk op vrijdag 24 april om 8.45 uur ontbijten op de Heldringschool voor speciaal basisonderwijs aan de Hilledijk 279. (Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Marian Mulder ­ 't Jong, tel. 010 - 891 4454)