Ingezonden persbericht

20 april 2009

ChristenUnie: militairen mee laten varen in strijd tegen piraten

'Pak de netwerken en opdrachtgevers op het land aan'

Tweede Kamerlid Joël Voordewind wil dat Minister Verhagen op de aanstaande EU/VN-top over Somalië -donderdag 23 april in Brussel- het voorstel doet om in EU-verband militairen mee te laten varen op koopvaardijschepen in strijd tegen de Somalische piraten. Voordewind: ,,Nu de piraten in een veel groter gebied actief zijn, zijn er aanvullende middelen nodig."
Naast de strijd op zee moet piraterij op het land worden aangepakt. Voordewind: ,,Om de bron van piraterij aan te pakken moet je op het land zijn. De EU moet de Somalische overgangsregering hierbij ondersteunen door geld en inlichtingen."

De Somalische piraterij vindt op steeds grotere schaal plaats. Op dit moment zijn liefst zeventien vrachtvaarders in handen van piraten, die dreigen gijzelaars te doden als landen de schepen willen ontzetten. Miljoenen dollars losgeld wordt betaald aan de Somalische zeerovers. De ChristenUnie vindt dat het sturen van een Nederlandse fregat onvoldoende is. Voordewind: ,,Er is meer nodig. De piraten werken professioneel vanuit moederschepen die hen honderden kilometers op zee brengt en vervolgens slaan ze met kleine bootjes toe. Gezien het omtrekgebied is een militair konvooi alleen ontoereikend."

De ChristenUnie wil dat er aanvullende middelen worden ingezet door bijvoorbeeld militairen mee te laten varen met Nederlandse vrachtschepen. Voordewind:,,De gijzeling van de Nederlandse kapitein afgelopen zaterdag laat het belang zien van de bescherming van onze mensen en schepen. Die veiligheid moet gegarandeerd worden. Ook moet onderzocht worden of bijvoorbeeld soldaten van andere landen een schip met Nederlandse vlag mogen bewaken en andersom. En of we elitetroepen met helikopters kunnen afzetten op de schepen om ze tijdelijk op de gevaarlijke stukken mee te laten varen. Ik pleit ervoor dit in internationaal verband uit te voeren. "

De ChristenUnie wil verder dat de EU de Somalische overgangsregering in staat stelt om de piratennetwerken op het land aan te kunnen pakken. Voordewind:,,De bron van piraterij moeten we niet op zee zoeken, maar op het land. Daar zitten de opdrachtgevers en de lopen de financiële lijntjes. Wij kunnen de Somalische overgangsregering inlichtingen verstrekken waar ze zitten en hoe ze moeten worden aangepakt."

---

Meer informatie: Joël Voordewind: 06- 21703656

---- --