Weldergroep minder gedoe

Meer rendement & minder gedoe

Welder traint leidinggevenden en HRM-professionals in omgang met chronisch zieke medewerkers

Amsterdam, 30 januari 2009 - Welder opent de inschrijving voor de training 'Meer rendement & minder gedoe: sturen op chronisch zieke medewerkers'. Op donderdag 21 april 2009 kunnen HRM-professionals en leidinggevenden leren hoe ze op een andere manier met chronisch zieke werkenden aan de slag kunnen.

De afgelopen jaren is door organisaties veel geïnvesteerd in verzuimbegeleiding en medewerkers sterker aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid bij verzuim. Wat dat betreft hebben de Wet Verbetering Poortwachter en de WIA effect gehad. Maar hoe gaat het in de dagelijkse praktijk in het bedrijf en op de werkvloer?

Werknemers die verzuimen geven vaak een 'ongemakkelijke dilemma's', en als het te lang duurt problemen voor HRM-ers of leidinggevenden. Door ongemakkelijke gevoeligheden, door tegenstellingen in de belangen van de betrokkenen, door de rol van collega's, door de extra inzet die nodig is om iemand tijdelijk of voor langere duur te vervangen, door het productieverlies, door gebrek aan passend werk.

Goedbedoelde acties maken de medewerker nogal eens stiller en teruggetrokken, en drukt iemand soms dieper in het verzuim. In plaats van problemen 'over te nemen' of 'weg te drukken' is het vaak beter om de verzuimende werkende zelf te laten meebepalen wat goed voor hem of haar is. Of in ieder geval de mogelijkheid te bieden om zelf meer regie te voeren.

In de training leren de deelnemers het vroegtijdig signaleren van en effectief omgaan met de ongemakkelijke situaties. Ook wordt ingegaan op het voeren van lastige gesprekken met de verzuimende medewerkers. Zij krijgen concrete handvatten om aan de slag te gaan met werknemers die bijvoorbeeld chronisch ziek blijken te zijn.

De training staat open voor HRM-professionals die leidinggevenden ondersteunen bij het begeleiden van chronisch zieken of langdurig verzuimende werknemers, en voor direct leidinggevenden. De training duurt één dag en vindt plaats op dinsdag 21 april 2009 in Amsterdam of Utrecht. De kosten bedragen EUR 495,= per persoon. De trainers zijn Mijnie Oosterom en Piet Kroon.

Over de trainers

Mijnie Oosterom is zelfstandig trainer-coach. Zij is Master Migratie- en Integratiestudies en heeft veel ervaring met volwasseneneducatie, met name op het terrein van interactie tussen mensen met verschillende achtergronden.

Piet Kroon, bedrijfsarts, is betrokken geweest bij onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de rol van werkgevers bij het behoud van arbeidsgeschiktheid van chronisch zieken. Hij heeft in dat kader ook een workshop ontwikkeld en gegeven.

Over Welder

Welder is een landelijk, onafhankelijk kenniscentrum dat zich bezighoudt met werk, uitkeringen en verzekeringen in relatie tot gezondheid en handicap.