Nieuwe culturele hotspot in oud buitenhuis in Amsterdam

19/03/2009 13:44

Huize Frankendael

Amsterdam, 19 maart 2009

HUIZE FRANKENDAEL

KUNST EN CULTUUR OP BUITENHUIS IN DE STAD

Huize Frankendael ging onlangs open als locatie en restaurant (Merkelbach) maar ook als podium. Het 17e eeuwse buitenhuis als nieuwe plek voor kunst en cultuur is voor velen echter nog een goed bewaard geheim. Wekelijks vinden er culturele activiteiten plaats, zoals de kinderacademie, exposities van hedendaagse kunstenaars zoals Elspeth Diederix, Libia Castro en Olaf Olaffur (nominatie Prix de Rome '09) en Lawrence Bailey met aansluitend debat avonden, art dinners en andere inspiratieve momenten.

Poezie en literatuur zijn van oudsher aan het huis verbonden; Cees Nooteboom speelde hier petanque in de tuinen en Harry Mulisch was hier een graag geziene gast. Daarom ook vertelavonden, poeziesalons en literaire wandelingen door de tuinen. Elke zondag staat het huis open van 10-12 uur, en is zowel moderne kunst als erfgoed te bewonderen. Samen met twee curatoren, die voorheen een filmfestival in Uganda organiseerden, worden uiteenlopende speelfilms getoond. In de grote salon van het huis kun je een aantal woensdagavonden genieten van de film die je altijd wilde zien, maar steeds miste. Videokunst en muziek gaan hand in hand tijdens de filosofische concerten van de barockpuppies. Zij treden regelmatig op in het authentieke koetshuis van Huize Frankendael.

Komende zomer huisvest Huize Frankendael het Hortus Festival van op donderdag avonden van 16 juli t/m 27 augustus, en wordt er in september een moderne opera opgevoerd in en om het huis met de titel 'Het Dichtertje' , gebaseerd op de gelijknamige roman van Nescio. Elke maand brengt Huize Frankendael een nieuwsbrief uit met daarin de agenda voor kunst, poezie, film, jeugd en meer. Via www.huizefrankendael.nl kun je je opgeven.

De cultuur op Huize Frankendael wordt gerealiseerd door de deze week opgerichtte Foundation Frankendael. De organisatievorm is een Stichting, waar in het bestuur door een aantal mensen uit de kunstwereld, waaronder Jacko Brinkman (directeur galerie Heden) en Arend-Jan Weijsters (hoofd presentatie Van Abbe Museum) wordt vertegenwoordigt. Doelstelling is om op Huize Frankendael een creatieve, hedendaagse plek te realiseren, waarin ruimte voor ideeen en interactie tussen maker en publiek de belangrijkste pijlers vormen. Huize Frankendael wil zo op eigen wijze betekenis geven aan oude en nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en mensen blijvend inspireren.

Meer informatie: podium@huizefrankendael.nl of 020 - 423 39 30 / 06-29534944 (Jacqueline Grandjean)

Beeldmateriaal is rechtenvrij te downloaden vanaf: www.huizefrankendael.nl/pers (voor rechtenvrij beeld restaurant Merkelbach zie: www.restaurantmerkelbach.nl/pers)

AGENDA APRIL en MEI 2009

HUIS TOUR

wanneer: Elke zondag

genre: architectuur

GELUIDSWANDELING

wanneer: Elke dag 8:30-12 en 14-17 uur

genre: kunst, natuur

KINDERACADEMIE

wanneer: Elke woensdag 14-15:30 uur

genre: jeugd

EXPOSITIES

wanneer: regelmatig

genre: moderne kunst

KLASSIEK CONCERT

wanneer: 21 april (10:30 uur en 19:30 uur)

genre: muziek

KONINGINNEDAG

wanneer: 30 april, 9-18 uur

genre: jeugd

STARRING THE HOUSE

wanneer: 13 mei, 20:00 uur

genre: film

FILOSOFISCH CONCERT

wanneer: 19 mei, 20:00 uur

genre: muziek, literatuur, dans

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.huizefrankendael.nl/podium