Staatsbezoek Zweden (2)

Hunne Majesteiten de Koning en Koningin van Zweden brengen van dinsdag 21 april tot en met donderdag 23 april op uitnodiging van Hare Majesteit de Koningin een staatsbezoek aan Nederland. Koning Carl XVI Gustaf en Koningin Silvia bezoeken Den Haag, Amsterdam, Leiden en de provincie Groningen. Het bezoek staat in het teken van bevestiging en bestendiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. De Zweedse Koning en Koningin worden vergezeld door een uitgebreide handelsdelegatie.

Dinsdag 21 april ontvangt de Koningin Koning Carl XVI Gustaf en Koningin Silvia op Paleis Noordeinde, waar zij hen die avond een staatsbanket aanbiedt. 's Middags legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Aansluitend woont de Koning een deel van een seminar bij ('Work for All; Challenges and Solutions in Times of Economic Crisis'). Koningin Silvia opent een tentoonstelling van Zweedse kinderboekillustraties. Daarna bezoekt het Paar een werkervaringsproject voor jongeren in Kudelstaart.

Woensdag 22 april ontvangt de Koning de leden van een Zweedse handelsdelegatie. In het Vredespaleis heeft hij een ontmoeting met de Presidenten van het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, de Vice-President van het Joegoslavië Tribunaal en de Secretaris-Generaal van het Permanente Hof van Arbitrage. Aansluitend neemt de Koning deel aan een rondetafelgesprek ('Competitive advantage through environmental technologies') in het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell. Na een ontmoeting met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangt de minister-president, mr.dr. J.P. Balkenende, de Koning in het Torentje en biedt het Koninklijk Paar een regeringslunch aan. Koningin Silvia bezoekt 's ochtends de Keukenhof en het Mauritshuis. In de middag bezoeken de Koning en Koningin Silvia de Universiteit van Leiden, waar de Koning een seminar ('duurzame steden') bijwoont en Koningin Silvia een discussiebijeenkomst ('rechten van het kind'). 's Avonds biedt het Koninklijk Paar aan de Koningin als contraprestatie een concert en diner aan.

Donderdag 23 april reizen de Koningin en het Koninklijk Paar af naar de provincie Groningen. In Delfzijl, bij het bedrijf Groningen Seaports, wordt het Koninklijk Gezelschap geïnformeerd over de duurzame ontwikkeling van het havengebied en de economische betekenis van Scandinavië voor deze regio. Bij het nieuwe bedrijf BIO MCN volgt uitleg over de productie en toepassingen van bio-methanol, een minder milieubelastende brandstof. Met een bezoek aan de universiteit in de stad Groningen wordt het staatsbezoek afgesloten.

Noot voor redacties (