Technische Universiteit Delft

Wiskunde

door M&C

Promotie van dhr. J. Maas: "Analysis of Infinite Dimensional Diffusions"

21 april 2009 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. J. Maas | elektrotechnisch ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. J.M.A.M. van Neerven EWI

Analyse van Oneindig-Dimensionale Diffusies

Stochastische processen in oneindig-dimensionale toestandsruimten geven een wiskundige beschrijving van diverse verschijnselen in de natuurkunde, populatiebiologie, econometrie en andere delen van de wetenschap. Verschillende aspecten van deze processen worden in dit proefschrift bestudeerd met behulp van analytische methoden.

Ten eerste worden Kolmogorovvergeljkingen behorende bij een klasse van oneindig-dimensionale diffusies beschouwd. In het proefschrift worden domeinkarakteriseringen verkregen voor de bijbehorende generatoren in het het oneindig-dimensionale niet-symmetrische geval.

Ten tweede worden Fokker-Plank vergelijkingen behorende bij oneindig-dimensionale diffusies bestudeerd. Er wordt aangetoond dat deze vergelijkingen geïnterpreteerd kunnen worden als gradientstromingen in de ruimte van kansmaten over een oneindig-dimensionale Banachruimte.

Tenslotte wordt de Malliavin calculus onderzocht, die van belang is voor regulariteitsresultaten voor stochastische (partiële) differentiaalvergelijkingen. Tot dusver was de theorie beperkt tot Hilbertruimten, maar in het proefschrift wordt een uitbreiding naar algemenere Banachruimten verkregen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.