Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Innovatie in de geesteswetenschappen: techniek of theorie? 21 april 2009
14.30 uur - 17.45 uur
Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Eerste symposium in het kader van het KNAW-programma 'De schatkamer van de geesteswetenschappen'. Met het programma 'De schatkamer van de geesteswetenschappen' wil de KNAW laten zien wat zij op het gebied van de geesteswetenschappen heeft te bieden. Tevens beoogt zij daarmee een forum te bieden waarin actuele onderwerpen op het gebied van de geestenwetenschappen besproken worden.

Zullen de geesteswetenschappen de komende jaren ingrijpend veranderen door de mogelijkheden van de informatietechnologie of zullen innovaties eerder tot stand komen door kruisbestuivingen tussen disciplines en de toepassing van nieuwe theorieën? En om welke geesteswetenschappelijke disciplines gaat het dan in het bijzonder? Hoe wordt in het algemeen 'innovatie' in de verschillende geesteswetenschappelijke domeinen ingevuld?

In een aantal korte sessies zullen geesteswetenschappers vertellen over recente en te verwachten innovaties in hun discipline. Zij doen verslag van hun onderzoek en zullen in het licht daarvan ingaan op specifieke vragen als:

* Hoe kwam twee decennia geleden een teksteditie tot stand en hoe pakken onderzoekers anno 2009 met moderne technologische middelen de uitvoering daarvan aan?

* Welke wensen zijn er op het gebied van nieuwe technologische mogelijkheden?

* Hoe voorkomen we dat de techniek primair wordt en onderzoeksvragen zich te veel voegen naar de mogelijkheden die zij biedt?
* En gaat het in eerste instantie vooral om praktische zaken, zoals het digitaliseren van archieven en dergelijke?
* En als de theorie leidend is en blijft, welke rol is er dan weggelegd voor nieuwe informatietechnologie?
* En om welke theorieën gaat het dan?

Programma
14.30-14.40 uur - welkom door Ernestine van der Wall, vicepresident van de KNAW en voorzitter van de Afdeling Letterkunde

Sessie 1
14.40-15.20 uur - Taalkunde
Sprekers: Helma Dik (University of Chicago, Department of Classics) en Marc van Oostendorp (Meertens Instituut KNAW)

Sessie 2
15.20-16.00 uur - Literatuurgeschiedenis
Sprekers: Jacqueline Bel (VUA) en Irene de Jong (UvA, Raad voor Geesteswetenschappen)

16.00-16.20 uur - pauze

Sessie 3
16.20-17.00 uur - Tekstedities
Marita Mathijsen (UvA, Raad voor Geesteswetenschappen) en Mariken Teeuwen (Huygens Instituut)

17.00-17.10 uur - Column
Karina van Dalen-Oskam (Huygens Instituut)

17.10-17.40 uur - Paneldiscussie met Riet Schenkeveld (lid KNAW), Sasha Lubotsky (UL, lid KNAW), Anne Beaulieu (VKS) en Lodi Nauta (RUG, DJA), onder leiding van Henk Wals (Huygens Instituut KNAW).

17.40 uur - Sluiting
17.45 uur - borrel

Inschrijfformulier: Deelname is gratis. U kunt zich tot 18 april 2009 voor dit symposium aanmelden via het elektronische aanmeldformulier.

Meer informatie:
Bernadette Peeters
rgw@bureau.knaw.nl