ROC van Amsterdam helpt taboe laaggeletterdheid doorbreken met project

06/04/2009 13:26

ROC van Amsterdam

ROC van Amsterdam helpt taboe laaggeletterdheid doorbreken met project SchuttingTAAL

Op dinsdag 21 april, in de slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad, worden op de Dappermarkt en het Waterlooplein de kunstwerken van het project SchuttingTAAL gepresenteerd. Met het project wil het Kenniscentrum Alfabetisering Nederlandssprekenden (KAN) van het ROC van Amsterdam samen met Amsterdam Wereldboekenstad en Kunstenaars? het taboe doorbreken dat rust op laaggeletterdheid.

Tijdens verschillende workshops (op 7, 14 en 21 april) begeleiden zes kunstenaars de cursisten van het KAN bij het beschilderen en beschrijven van een aantal schuttingen. Daarbij zetten zij ervaringen en gevoelens, die de cursisten dagelijks ondervinden doordat ze niet (goed) kunnen lezen en schrijven, om naar woord en beeld. Het project is bedoeld om laaggeletterden te stimuleren een lees- en schrijfcursus te gaan volgen bij het KAN van het ROC van Amsterdam.

Omvangrijke groep laaggeletterden

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Het betreft één op de dertien volwassen Nederlanders, waarvan er circa 120.000 in Amsterdam wonen. Deze mensen hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks leven belemmert, thuis, op school en op het werk.

Van deze 1,5 miljoen is één miljoen geboren en getogen in Nederland en 500.000 personen hebben een niet-Nederlandse achtergrond. Ook veel jongeren kampen onnodig met ernstige taalproblemen. Per jaar stromen circa 40.000 kinderen het voortgezet onderwijs in met een leesachterstand van twee jaar. Dertig procent van de mbo-ers op niveau 1 en 2 is laaggeletterd.

Digitaal volgen van kunstwerken

De workshops worden gehouden in en om het schoolgebouw van het KAN aan de Eerste Helmersstraat 271, Amsterdam. Het tot stand komen van de kunstwerken is vanaf morgen ook via de websites van het ROC van Amsterdam en Amsterdam Wereldboekenstad te volgen (www.rocva.nl en www.amsterdamwereldboekenstad.nl).

In de week van de feestelijke afsluiting van 'Amsterdam Wereldboekenstad', leggen de cursisten de laatste hand aan de kunstwerken en presenteren zij op 21 april het eindresultaat op de Dappermarkt en op het Waterlooplein. Daarna zijn de kunstwerken te bewonderen in de binnenstraat van het Stadhuis.

Amsterdam Wereldboekenstad

Amsterdam draagt sinds 23 april 2008 de UNESCO-titel Wereldboekenstad. Het jaar wordt op 22 april beëindigd met een spectaculaire finale op de kop van het Java-eiland.

Een jaar lang presenteerde Amsterdam Wereldboekenstad een uitgebreid programma, met als thema 'Een Open Boek, Een Open Geest'; boeken, lezen en schrijven en vrijheid van uiting stonden centraal.

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is zeer innovatief en heeft nauwe banden met het werkveld. Intensieve samenwerking is er met o.a. Schiphol in het Schiphol College, met The College Hotel, een viersterren hotel in Amsterdam Zuid en met Johan Cruijff in het Cruyff College voor topsporters. Er zijn vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Aan het onderwijs nemen ruim 26.000 mbo-studenten deel, 1800 vmbo-leerlingen en ca.10.000 volwassenen. Het ROC van Amsterdam leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen - van vliegtuigmonteur en banketbakker tot hotelmanager en verpleegster. Het ROC van Amsterdam is één van de 42 roc's die ons land telt. Er is een nauwe samenwerking met ROC Flevoland.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.rocva.nl