VU medisch centrum

Nieuwe OK met allernieuwste technieken opent haar deuren

9 april 2009

Op 21 april opent VUmc het nieuwe OK-complex op de zesde etage. Geheel volgens de allerlaatste richtlijnen ingericht. Bovendien zijn er twee OK's voor endoscopische operaties ingericht en is er één OK voor stamceloperaties geschikt. Op 15 april is er een open dag voor alle medewerkers.

Foto: Digidaan Het vorige OK-complex was al 25 jaar oud en voldeed niet meer aan de eisen die de moderne tijd aan een OK stelt. Er was géén sprake van een onveilige situatie, benadrukt Edwin Pompe, hoofd van de OK. "Maar een grondige verbouwing was noodzakelijk. Van de muurtegeltjes tot de luchtbeheersing en de apparatuurzuilen: alles kon en moest anders." In 2006 werd het complex gesloten. Vervolgens werden de zesde en zevende etage helemaal afgebroken. Er is in tweeëneenhalf jaar dus een compleet nieuwe afdeling opgebouwd. "Het nieuwe complex heeft zelfs een achtste etage gekregen, speciaal voor de techniek." Het nieuwe OK-complex is nu op de zesde etage. Op de zevende zijn alle aan de OK verbonden facilitaire zaken ondergebracht. Het complex wordt voor ingebruikname tot op het bot getest, legt Pompe uit. "Binnen de projectgroep werken diverse disciplines samen om aan alle eisen te voldoen en de benodigde vergunningen te verkrijgen."

Intra-operationeel
Op het gebied van stamceltherapie is VUmc al jaren bezig met vooruitstrevend onderzoek. De inmiddels overleden hoogleraar orthopedie Paul Wuisman initieerde enkele jaren geleden het inrichten van een OK speciaal geschikt om intra-operationeel stamceltherapie toe te passen. Researcher Marco Helder: "Binnen één operatie kunnen wij uit vetweefsel stamcellen halen, opzuiveren en de capaciteit gebruiken om bijvoorbeeld wervels te fuseren." Deze OK heeft een speciale werkkast die voor een nog sterielere luchtventilatie zorgt. Binnen een half jaar verwacht Helder dat de eerste operatie gaat plaatsvinden. "Een noviteit in Nederland, misschien zelfs in de hele wereld."

Live verbinding
Ook volgens de allernieuwste technieken ingericht zijn de twee voor endoscopie geschikte OK's. Het garandeert een veilige en ergonomische manier van werken, legt Jeroen Meijerink, gastro-entestinaal chirurg uit. "Omdat geen losse karretjes meer nodig zijn, kan alle apparatuur nu door de chirurgen tijdens de operatie zelf bediend worden via een steriel touchscreen. De beeldschermen kunnen voor iedere operatie optimaal worden afgesteld." De communicatietechniek is zo ontworpen dat vanuit deze OK een verbinding mogelijk is met verschillende locaties binnen en buiten het ziekenhuis. "Tijdens trainingen en cursussen of presentaties kunnen mensen via een live verbinding meekijken."

Healing environment
Naast het complex op de zesde etage, wordt er op 1D/2D eveneens een OK complex gebouwd. Een van deze OK's is voor onder andere dagchirurgische patiënten. De open dag voor 1D/2D is op 3 juni. Op 15 april kunnen medewerkers van VUmc al op 6D terecht, van 15.00 tot 17.00 uur. Verwacht Pompe veel belangstelling? "De OK is normaal niet toegankelijk, dus we worden met open dagen altijd overspoeld met mensen. Ik verwacht met deze opening niet minder."

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer