Eerste onderzoek naar innovatiekracht van bedrijven Midden-Nederland

14/04/2009 14:00

Kamer van Koophandel Midden-Nederland

PERSUITNODIGING (NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE)

De KvK en Octrooicentrum Nederland hebben onderzoek gedaan naar de innovatiekracht van bedrijven in Midden-Nederland door octrooiaanvragen en gegevens van de aanvragers uit het Handelsregister aan elkaar te koppelen. De koppeling tussen octrooiaanvragen en het Handelsregister in Midden-Nederland is voor het eerst in Nederland uitgevoerd en daarmee is dit een uniek onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek worden dinsdag 21 april om 9.30 uur gepresenteerd bij de KvK aan de Kroonstraat 50 in Utrecht.

Vernieuwende bedrijven zijn belangrijk voor een duurzame ontwikkeling van de economie. Octrooiaanvragen zijn een belangrijke indicator van het innovatieve vermogen van een regio. Octrooicentrum Nederland beschikt over deze octrooiaanvragen. De Kamer van Koophandel wil weten hoe innovatief het bedrijfsleven is in bedrijfstakken als de zakelijke dienstverlening en industrie. Om die reden hebben Octrooicentrum Nederland en de KvK Midden-Nederland gezamenlijk onderzoek gedaan naar de herkomst van de octrooiaanvragen in Midden-Nederland.

Binnen welke branches worden octrooien aangevraagd? Hoe groot zijn deze bedrijven en waar zijn ze gevestigd? Binnen welke technologiegebieden - bijvoorbeeld elektriciteit en elektronica, chemie en materialen, farmacie en biotechnologie en werktuigbouw en machines - vragen bedrijven octrooien aan? Welke bedrijven hebben de meeste octrooien aangevraagd? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, zijn octrooigegevens van Octrooicentrum Nederland uit de periode 2003-2006 gekoppeld aan de gegevens van octrooiaanvragers uit het Handelsregister van de KvK Midden-Nederland. Op die manier hebben de onderzoekers meer inzicht gekregen in de bedrijven die octrooien aanvragen, zoals de omvang van de bedrijven (aantal werknemers), de plaats waar ze gevestigd zijn en hun core business.

Hoe gaan bedrijven in het huidige economische klimaat om met innovatie? Wat zijn de kansen, knelpunten en succesfactoren van innovaties? Om antwoorden te krijgen op deze vragen, heeft de Kamer van Koophandel Midden-Nederland op 7 april jl. een expertmeeting georganiseerd met bedrijven uit Midden-Nederland. De uitkomsten van de expertmeeting worden ook gepresenteerd op 21 april. Voor deze bijeenkomst zijn vertegenwoordigers van dertig innovatieve bedrijven uit Midden-Nederland uitgenodigd.

Programma:

09.30 uur ontvangst met koffie en thee

10.00 uur opening door Jaap Docter, directeur regionale economie KvK Midden-Nederland

10.10 uur presentatie onderzoeksresultaten door Jaap Docter en Derk-Jan de Groot, manager octrooiverlening Octrooicentrum Nederland

10.25 uur bedrijfspresentatie FrieslandCampina

10.40 uur uitreiking rapport aan FrieslandCampina en Louk Teunissen, plv. directeur Innovatie ministerie van EZ (DG Ondernemen & Innovatie)

10.45 uur gelegenheid om vragen te stellen

11.00 uur borrel