Waterschap Aa en Maas

natuurgebieden de Goote Peel en de Bult

Informatieavonden over natuurgebieden de Goote Peel en de Bult

Publicatiedatum : 15 april 2009
Waterschap Aa en Maas houdt twee informatiebijeenkomsten over kansrijke maatregelen voor natuurgebieden. Eén gaat over De Groote Peel, de ander over De Bult. Geïnteresseerden krijgen dan de plannen om beide gebieden te vernatten, toegelicht. De eerste bijeenkomst (De Groote Peel) is op dinsdag 21 april in de Gouden helm in Helenaveen, aanvangstijd 20:00 uur; de tweede (De Bult) op woensdag 22 april in Gerardushuis Walsberg in Deurne, aanvangstijd 20:00 uur.

De Groote Peel en De Bult zijn niet zomaar natuurgebieden. Ze hebben dusdanige, bijzondere natuurwaarden, dat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ze aanwees als Natura-2000 gebied; en de provincie Noord-Brabant als Natte Natuurparel. Aan waterschap Aa en Maas de taak deze gebieden zó aan te pakken dat de natuurwaarden herstellen en behouden blijven.

Samenwerking
Voor beide gebieden geldt dat het er veel te droog is voor de natuur die natte voeten nodig heeft. Het water zit nu té ver weg in de ondergrond voor het hoogveen om te kunnen groeien. Om dat tij te keren, heeft waterschap Aa en Maas een visie voor de inrichting ontwikkeld. Dat gebeurde via het Gebiedsproces samen met de partners Staatsbosbeheer, het LNV, de Dienst Landelijk Gebied, de gemeente Asten, de gemeente Deurne, de provincie Noord-Brabant, de werkgroep Behoud de Peel, waterschap Peel en Maasvallei en de Zuidelijke Landbouw- en Tuinorganisatie. In dit Gebiedsproces werken de betrokken partijen samen aan een gezond watersysteem.

GGOR-inrichtingsvisie
De maatregelen zijn gericht op de ontwikkeling en instandhouding van beschermde natte, waterafhankelijke natuurwaarden. De juiste grond- en oppervlaktewaterstanden staan daarbij centraal. Ter onderbouwing van de juiste waterstanden heeft er voor beide gebieden een GGOR -Gewenste Grond- en Oppervlaktewater Regime- studie plaatsgevonden. Dat heeft geleid tot zogenoemde GGOR-inrichtingsvisies. Daarin beschrijft het waterschap de waterhuishoudkundige maatregelen die kansrijk zijn, afgestemd op de natuurdoelen. Het is de vertaling van de wensen voor het gebied naar de juiste maatregelen die het gebied natter maken. Met erin ook opgenomen de randvoorwaarden en inbreng van de betrokken partners. Het vormt tevens een belangrijke bijdrage voor het beheerplan Natura 2000.

Levend hoogveen
Nationaal Park De Groote Peel is onderdeel van het Peelgebied. Het is een aaneengesloten natuurgebied van circa 1500 hectare en ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Natuurgebied De Bult ligt in Noord-Brabant, ten noordoosten van Deurne. Het maakt samen met andere deelgebieden als de Liesselse Peel, stuk van Minke en het Zinkske (meer zuidelijk gelegen) deel uit van de Deurnsche Peel. De twee natuurgebieden vormen het restant van wat eens een uitgestrekt oerlandschap was van levend hoogveen. Dit is in Nederland en West-Europa een zeldzaam en bijzonder type natuur geworden dat belangrijk is om in stand te houden of te herstellen. Daarnaast is De Groote Peel van grote betekenis voor watervogels (internationaal erkend 'wetland').

Kansrijke maatregelen
Na de ontginning van het Peelgebied zijn de Groote Peel en De Bult als eilanden in een sterk ontwaterd landbouwgebied komen te liggen. Dit heeft in het verleden geleid tot verdroging, waarbij zeldzame en bijzondere dier- en plantsoorten verdwenen. De kansrijke maatregelen tegen verdroging zijn: dempen van watergangen in het natuurgebied; peilgestuurde drainage in combinatie met verhoging streefpeilen in de watergangen buiten het natuurgebied; plaatsen van een bodemscherm op de rand van het natuurgebied Groote Peel om de afstroming van water naar het omliggende gebied tegen te gaan; optimaliseren van de compartimenten in het natuurgebied Groote Peel om het water tijdens natte perioden langer vast te houden; en wateraanvoer in een ringsloot rondom de Bult zodat uitdroging in de zomer wordt verminderd.

Ter inzage
Deze maatregelen voor beide natuurgebieden worden de komende tijd met betrokken partners nader onderzocht en uitgewerkt tot concrete plannen. Op het moment dat een maatregel daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, volgt altijd een inspraakprocedure. De GGOR-inrichtingsvisies De Groote Peel en de Bult liggen van 2 april tot 14 mei 2009 op twee plaatsen ter inzage: het waterschapshuis, Pettelaarpark 70 in 's-Hertogenbosch; het districtskantoor Boven Aa aan de Piet Mondriaanstraat 11 in Deurne.

grootepeel1.jpg (683 Kb) grootepeel2.jpg (704 Kb) natuurgebieddebult11.jpg (777 Kb)