Gemeente Almere

Persuitnodiging: Gezond Gewicht, Gezonde Wijk Almere van start

16-04-2009

Johanna Haanstra, wethouder van o.a. Jeugd en gezondheid geeft op dinsdag 21 april de officiële aftrap van het programma Gezond Gewicht, Gezonde Wijk Almere. Openbare basisschool De Polderhof uit Almere Haven is de eerste basisschool die meedoet aan dit programma, dat is bedoeld om overgewicht onder leerlingen op basisscholen in Almere terug te dringen. Voorop staat dat gezond eten en veel bewegen vooral leuk is.

Als kinderen met overgewicht opgroeien, is de kans groot dat zij als volwassene ook te zwaar worden. Met als gevolg een groter risico op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. De Polderhof is de eerste basisschool in Almere die als aanvulling op het reguliere lesprogramma structureel meer aandacht gaat besteden aan gezonde voeding en meer bewegen voor kinderen. Dit doet de school door leuke, laagdrempelige activiteiten aan te bieden, waarmee kinderen spelenderwijs over een gezonde levensstijl leren. Kinderen die te zwaar zijn worden - zowel individueel als in groepen - begeleid in specifieke zorgprogramma's.

`Lekker Fit'
De Polderhof gebruikt het lespakket `Lekker Fit', dat is ontwikkeld door de Hartstichting. Hierbij ligt de nadruk niet op gewicht en afvallen, maar staat het aanleren van een gezonde levensstijl centraal. Twee keer per week krijgen de kinderen groente en fruit in aanvulling op uitleg over gezonde voeding. Met goede voorlichting richting kinderen en ouders wil de school bereiken dat het project niet alleen binnen de schoolmuren leeft, maar ook thuis.

Directeur Suzanne Olivier van De Polderhof is erg enthousiast over de deelname van haar school aan het programma. "Ik wil met De Polderhof graag meewerken aan een initiatief als dit. Ik vind het belangrijk dat kinderen nu en in de toekomst op een gezonde wijze leven."

Gezonde sportdag
Op 21 april vindt de officiële aftrap plaats. De hele dag staat in het teken van de gezonde sportdag. Zo gaat groep 3 skaten en krijgen groep 7 en 8 een workshop `ik ga voor gezond' Ook is er een demonstratie van de Wii Fitleven. Hierbij wordt van alle kinderen op een speelse manier het huidige gewicht bepaald. Na schooltijd mogen ook andere kinderen uit de buurt meedoen aan sport en spel.

Samenwerking
Het project Gezond Gewicht, Gezonde Wijk Almere is een samenwerking tussen de gemeente Almere, GGD Flevoland, Zorggroep Almere, Flevoziekenhuis, Welzijnswerk de Schoor , Sportservice Flevoland en het Openbaar Onderwijs.