Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Amsterdam, 16 april 2009

Bezoek Koningin van Zweden aan OBA

Op dinsdag 21 april brengt Koningin Silvia van Zweden een bezoek aan Amsterdam. Onderdeel hiervan is een bezoek aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). De Koningin zal aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling De magie van het Zweedse prentenboek. De tentoonstelling wordt om 15.20 uur geopend door Mrs H. Halvarsson, Chairman of the Board of Illustratörcentrum en is van 21 april t/m 20 mei te zien op de jeugdetage van de Centrale Bibliotheek.

De magie van het Zweedse prentenboek
Een vleugje traditie gecombineerd met een frisse, moderne kijk op de belevingswereld van het kind. Is dat de magie van het Zweedse prentenboek? De Zweden nemen hun kinderen bloedserieus en hechten veel waarde aan kindercultuur. In prentenboeken gebeuren alledaagse maar belangrijke dingen, zoals spelen, bouwen en klussen. Maakt dat een Zweeds prentenboek tot typisch Zweeds? Het Zweedse prentenboek is al een groeiend genre sinds het begin van de 20ste eeuw. Maakt deze traditie de boeken zo succesvol in binnen en buitenland? Zelfs in de boeken voor de allerkleinsten worden ook ernstige situaties als ziek zijn of doodgaan niet genegeerd. Het kan zijn dat een oog voor de kleinste details de Zweedse illustraties zo magisch maakt. Of misschien is het meest bijzondere aan de Zweedse prentenboeken juist dat ze zo gewoon zijn dat elk kind zich erin herkent. De magie van het Zweedse prentenboek is samengesteld door het Zweedse Instituut, de ambassade van Zweden en het Zweedse Illustratorencentrum.

Zweedse illustratoren
Lars Klinting (1948-2006) bijvoorbeeld illustreerde en schreef veel boeken met natuur als thema omdat hij daar zelf zo van hield. Hij schreef boeken over bomen, vogels, luipaarden, olifanten en later boeken over de knutselende bever, Kasper. Dat de boeken van Gunilla Bergström (1942) en Sven Nordqvist (1946) nooit bij ons zijn doorgebroken is maar vreemd, want in Zweden, maar ook in veel andere landen zijn ze razend populair. Gunilla Bergström schrijft en illustreert al meer dan 30 jaar boeken over de kleine jongen Alfons Åberg, die bij zijn vader woont. Alfons is een jongetje die dingen meemaakt die iedereen meemaakt. Nordqvist beschrijft de avonturen van een opa met zijn humeurige kat. Er is zoveel te zien dat je niet raakt uitgekeken.

Openbare Bibliotheek Amsterdam
De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) is een culturele instelling, die zich al 90 jaar ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. In die 90 jaar heeft OBA zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar. De OBA wil een centrum voor ontmoeting en educatie, voor alle geledingen in de bevolking zijn. Hieruit vloeien tal van promotionele en culturele activiteiten voort, in het kader van de leesbevordering, educatie en de overdracht van kennis en cultuur. De organisatie omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. Kijk voor het actuele programma op www.oba.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht