Gemeente Nieuwegein


Burgemeester De Vos schroeft eerste officiële paal Nieuwegeins Stadshuis

vrijdag, 17 april 2009
Dinsdag 21 april aanstaande is het zover: de officiële start van de bouw van het Stadshuis in Nieuwegein. Burgemeester Cor de Vos schroeft dan de eerste officiële paal van het Stadshuis in de grond. De gemeente viert dit moment samen met omwonenden, toekomstige medebewoners van het pand en iedereen die in het verleden een bijdrage geleverd aan het tot stand komen van het pand. Naar verwachting is de ruwbouw in de zomer van 2011 klaar. De gemeente hoopt het gebouw eind
2011 in gebruik te kunnen nemen. De eerste officiële paal van het Stadshuis is tevens de eerste paal van de nieuwe binnenstad.

Stadshuis: Huis-van-de-stad
In het Stadshuis komt naast het gemeentehuis ook de centrale bibliotheek, het maatschappelijk centrum, het centrum beeldende kunst, het stiltecentrum, het UWV Werkbedrijf (voorheen CWI/UWV) en de Wereldwinkel. Ook is er ruimte voor enkele winkels. Met deze menging van functies wordt het Stadshuis een centrum voor informatie, welzijn en cultuur. Het brede aanbod maakt dat het Stadshuis kan uitgroeien tot het Huis-van-de-stad. Het wordt een ambitieus gebouw, waarmee het gemeentebestuur warmte, trots, ambitie en kwaliteit wil uitstralen.

Ontwerp van 3XNielsen
De gemeente heeft in 2007 gekozen voor het ontwerp van de Deense architect Kim Herforth Nielsen van architectenbureau 3xNielsen. Het ontwerp benadrukt dat het nieuwe Stadshuis een huis is waar iedereen terecht kan. Transparant, open, licht en ruim. Van buiten en van binnen is goed te zien wat er in het Stadshuis te doen is. Onder andere door verspringende etages waarbij vanaf de begane grond goed zicht is op de eerste vier etages. 3xNielsen is een internationaal gerenommeerd architectenbureau uit Kopenhagen, Denemarken. Het bureau tekende in Nederland ook al voor het prominente Muziekgebouw aan `t IJ in Amsterdam.

Bouwcombinatie Stadshuis Nieuwegein
In 2008 voerde de gemeente een Europese aanbesteding voor de selectie van een bouwbedrijf uit. Deze aanbesteding is januari jongstleden afgerond. De bouwer van het Stadshuis is bekend: Bouwcombinatie Stadshuis Nieuwegein. In deze Bouwcombinatie hebben de bouwbedrijven BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam zich verenigd. Samen tekenen zij voor het tot zomer 2011 durende bouwproces. Na de bouw volgt de inrichting. De gemeente hoopt het gebouw eind 2011 in gebruik te nemen.