Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Wethouder Rorink opent bergbezinkbassin met gedeputeerde en watergraaf

gepubliceerd op : 17-4-2009

Op dinsdag 21 april opent wethouder Rorink samen met gedeputeerde Jansen en watergraaf Kuks op ludieke wijze het bergbezinkbassin aan de Schipleidelaan. Deze grote betonnen bak met een inhoud van ruim 2000 m3 vangt ongezuiverd rioolwater op bij hevige regenval, waardoor er minder vuil rioolwater in de Gammelkerbeek terecht komt.

De gemeente geeft door middel van het bergbezinkbassin gehoor aan de wettelijke verplichting een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van oppervlaktewater. Zowel de provincie Overijssel als het waterschap Regge en Dinkel zijn medefinanciers van het bassin.

Het bassin vangt vervuild rioolwater op bij hevige regenbuien. Zodra het rioolstelsel weer genoeg capaciteit heeft, wordt dit water teruggepompt in het riool. Op die manier komt het vervuilde water minder snel in de Gammelkerbeek terecht. Als er zoveel regen valt dat ook de capaciteit van het bassin niet voldoende is en er alsnog water uit het riool in de Gammelkerbeek terecht komt, dan is dit water niet zo erg vervuild. Dit komt omdat de vervuilende stoffen in het water in het bergbezinkbassin de gelegenheid hebben gehad om te bezinken.

Groene berging

Aan het eind van de zomer wordt er ook een "groene berging" aangelegd. Dit is een verdiept grasveld dat als extra buffer dient tussen het bergbezinkbassin en de Gammelkerbeek. Vervuild water dat niet meer in het bassin kan, wordt in het grasveld opgevangen. Zodra de omstandigheden het toelaten wordt het vervuilde water in het riool teruggepompt. De groene berging wordt aangelegd in het grasveld tussen de Provinciale Rondweg, de Schipleidelaan en de oprit naar de Provinciale Rondweg.